Oynatma Listesi
HABERLER

Ucuz ve her şey dahilse dikkat! Bungalov tuzağına düşmemek için 3 yolu açıkladı

Son dönemin tatil trendi haline gelen bungalov evler tatil yapmak isteyen pek çok kişinin kabusu oldu. Fırsatçıların son yöntemi de olmayan bungalov evleri sosyal medya hesabından kiralamak. Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) ise kurduğu sistemle her gün binlerce kişiyi dolandırılmaktan koruyor.

Sapanca'da fırsatçıların rant kapısına çevirdiği bungalov dolandırıcılığıyla ilgili 4 arkadaşın başına gelenleri manşete taşıdığımız haber büyük yankı uyandırdı.

Yaşanan dolandırıcılık sebebiyle Sapanca'nın marka değerini kaybettiğini ifade eden Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) da perde arkasında yaşananları ve bu dolandırıcılığın önüne geçmek için kurdukları sistemi milliyet.com.tr'ye anlattı.

SAVİBU Derneği Kurucu Başkanı Ali Safa Alaçam, Sapanca’nın hedef alınmasının sebebini ilçede bungalov türü konaklama tipinin çok yoğun olmasına bağlıyor. Alaçam, "İlçemizde Türkiye’nin her yerinden ve dünyanın birçok farklı ülkesinden misafir ağırlıyoruz.

Popülerleştikçe seçenekler de fazlalaşıyor, bu da bir sebebi. İlçe belediyemize kayıtlı ruhsatlı işletme sayısı 700'ün üzerinde. Bu işletmelerimizin içerisinde tek ev olan da var, 25 ev olan da var" bilgisini verdi.

Sapanca’da bungalov ev tuzağına düşen ailelerden örnek veren Ali Safa Alaçam, Çorum’dan 3 çocuğu ile Sapanca’ya tatile gelen bir babanın yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Aile sahte hesaplardan birine 3 bin lira göndermiş. Geldiklerinde öyle bir yerin olmadığını anladık. Tabii telefonları kapatmışlar, attıkları konum da alakasız bir konumdu.

Baba o kadar mahçup ve mağrurdu ki yani çocuklarının hem gönlünü kırmak istemiyordu hem de gerçek fiyatlardan ev kiralayacak imkanı yoktu. Çocuklar da babalarını üzmek istemiyorlardı ama bir yandan da heveslilerdi.

Biz de o gün her yer dolu olduğu için istedikleri gibi havuzlu müstakil bir ev bulamadık. Normal bir yere yerleştirip durumu telafi etmeye çalıştık."

Fransa’dan gelen gurbetçi bir ailenin ise sahte bir hesaba 11 bin lira yolladığını söyleyen Alaçam, binlerce kişinin bu şekilde mağdur olduğunun altını çizdi.

Dolandırılan kişilerin emniyete giderek suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini dile getiren Ali Safa Alaçam, "İnanın ki sayı on binden fazladır. Teyit sistemine girmeden önce bu kadar olduğunun farkında değildik.

Bize bilmedikleri için ulaşamayanlar var. Her gün yeni yeni olaylar duyuluyor. Geçen Kurban Bayramı'nda bir günde sadece 150 kişi emniyet, savcılığa suç duyurusunda bulundu" dedi.

Dolandırıcılık sebebiyle Sapanca'nın marka değerine zarar verildiğine dikkat çeken Alaçam, "Bizler de hem insanların mağdur olmamasını hem de ilçemizin marka değerinin korunmasını kendimize vazife edindik.

Yaz döneminde olmamız nedeniyle havuzlu villa ve bungalovlara talep yoğun olduğu için rezervasyon konusunda şu an için herhangi bir düşüş söz konusu değil fakat ileride sorun yaşamamak adına SAVİBU olarak kişileri bilgilendirmeye ve dolandırıcılık olaylarının önüne geçmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

SAVİBU Derneği Sapanca'daki bungalovlarda tatil yapmak isteyenler için bir sorgulama ağı kurdu. Böylelikle tatil yapacaklar iletişime geçtikleri işletmeleri dernek üzerinden sorgulatarak gerçek olup olmadığını teyit edebiliyor.

Pek çok kişinin özellikle sosyal medyada karşılarına çıkan tatil işletme sayfalarına ilgi gösterdiğini dile getiren Ali Safa Alaçam, “Bizlere 'savibuorg' adlı Instagram hesabımız, 0264 582 12 17 no'lu sabit telefonumuz veya 0530 946 90 54 no'lu Whatsapp hattımız üzerinden karşılarına çıkan profil sayfalarını göndererek işletmenin sahte mi gerçek mi olduğunu öğrenebiliyorlar" detayını verdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER