Oynatma Listesi
HABERLER

Virüs krizinde flaş gelişme! Türkiye geliştirdi, yurt dışına satılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün tedavisine ilişkin Türkiye'nin geliştirdiği ve tanı süresini 90 dakikaya kadar indiren kitin yurt dışına satılacağını söyledi. Mevcutta bulunan kitler 4-24 saat atasında sonuç veriyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün tedavisine ilişkin geliştirilen tanı kitini yurt dışına da satacaklarını bildirdi.

Koca, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin tedbirler aldıklarını belirten Koca, "Risk şu an daha az. Ülkede koronavirüs hastasına şu ana kadar rastlanmadı." bilgisini verdi.

Koronavirüsün 28 ülkede görüldüğüne işaret eden Koca, şu an toplamda 45 bin 260 vaka bulunduğunu, bunlardan 518'inin Çin dışında görüldüğünü söyledi.

Koronavirüsün tedavisine ilişkin geliştirdikleri tanı kitinin sorulması üzerine Koca, "Temel hedef, maliyeti azaltmak değil. Temel hedef, yerli bir kitin daha erken sonuç verebilirliğini sağlamak." değerlendirmesinde bulundu.

Daha hızlı aksiyon almak ve tedavide yaklaşım sergilemek için sonucun erken verilmesinin maliyetten daha önemli olduğunu vurgulayan Koca, bu kit ile ilgili 15 kişinin çalıştığı bilgisini verdi.

Söz konusu kitin sonuç verme süresinin 90 ile 120 dakika arasında olduğuna işaret eden Koca, Almanya, Fransa ve İngiltere'deki kitin 3 saatten önce sonuç vermediğine dikkati çekti.

Bu süreyi de kısaltmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Koca, "Hedef, 60-75 dakika arasına çekmek. Muhtemelen 75 dakika olabilir." dedi.

Daha önceki kitin maliyetini 300 liradan 75-80 liraya düşürdüklerini anlatan Koca, "Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Haklarının, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) üzerinden ticari kit olarak pazarlanması da planlandı. Yurt dışına da satılacak." bilgisini verdi.

"Dünya Sağlık Örgütüne şüpheli vakaların örnekleri gönderildi mi?" sorusuna Koca, PCR yöntemiyle yüzde yüze yakın sonuç aldıkları, dünyada bundan başka bir yöntemle çalışılmadığı için artık gönderilmesinin gerekli olduğunu düşünmedikleri yanıtını verdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER