Otomobil Arabanızın ilanına fotoğraf çekerken nelere dikkat etmelisiniz?

Arabanızın ilanına fotoğraf çekerken nelere dikkat etmelisiniz?

06.08.2013 - 11:20 | Son Güncellenme:

İnternetten araba arayan herkes bir noktada şu senaryoyu yaşamıştır; bir araba dikkatinizi çeker, daha yakından görmek için tıklayıp ilana girdiğinizde sadece tek bir fotoğraf vardır.

Arabanızın ilanına fotoğraf çekerken nelere dikkat etmelisiniz

O fotoğrafta da arabanın tamamı gözükmüyordur. Ya da daha kötüsü, fotoğraf kötü bir makineyle karanlık yerde çekilmiş ve bulanıktır.

Bu ilanlardaki fotoğrafların kötü olmalarının en temel nedeni belki de “Fotoğraf çekmekte ne var ki?” diye düşünmek. Hele ki dijital kameralar ve yeni akıllı telefonlarla konunun daha da basitleştiğini düşünmek kolay. Fakat çok basit olarak gördüğümüz bu konuda bile birçok detay ve fark yaratan hususlar var. Özen gösterdiğiniz ölçüde iyi sonuç alıyorsunuz.

Kötü çekilmiş fotoğraflar, hem potansiyel alıcıları kaçırır hem de satış sürenizi çok uzatabilir. Profesyonel fotoğrafçı olmaya gerek yok fakat birkaç püf noktaya önem vermek ilanınızın diğer ilanlardan belirgin şekilde ayrılmasını sağlayabilir.

Başlamadan önce, aracınızı mutlaka yıkayıp parlatın ve camları kaldırın. Bu şekilde daha bütün bir görüntü sunmuş olursunuz.

Doğru kamerayı kullanmak

Eğer son zamanlarda alınmış bir akıllı telefonla çekmiyorsanız, arabanızı fotoğraflamak için cep telefonunuzu kullanmamanız en doğrusu. Biraz eski bile olsa dijital bir kamera, uzun süredir kullandığınız cep telefonunuzdan daha iyi görüntüler alacaktır.

Nerede ve ne zaman çekmek lazım?

Öğle tatilinde arabayı bıraktığınız otoparka gidip birkaç poz çekmek inanın iyi bir fikir değil. Gün ortasında güneş en tepedeyken çektiğiniz fotoğraflar ya silik sönük ya da fazla ışıktan dolayı kötü çıkacaktır. Aynı şekilde gün batımından sonra, gece de fotoğraf çekmeyin çünkü kameranızın flaşı güneşin öğlen yaptığını yaparak kötü sonuç verecektir.

Fotoğraf çekmek için günün en iyi iki zamanı var. Birisi güneş tam doğduğu zaman, diğeri de batmak üzere olduğu zaman. Tam olarak saatini bilmek istiyorum diyorsanız, fotoğrafçılıkta “altın saat” olarak bilinen bu iki anı bulunduğunuz bölge için veren bir uygulama ve bir web adresi de var. Eğer bu zamanlar mümkün olamıyorsa, sabah 7 ile 9 arasını seçmek en iyi sonucu verecektir.

Doğru zamanı buldunuz, arabayı nerede fotoğraflayacaksınız? Otoparkta görece tenha bir alan seçebilirsiniz böylece aracınız fotoğrafta odak noktası haline gelmiş olur. Şunu söylemek yanlış olmaz, aracınızı ne kadar hoş bir ortamda çekerseniz o kadar dikkat çekici olacaktır. Ayrıca etrafta başka araçlar varsa gizlilik açısından ya izin almayı ya da daha tenha bir yerde çekmeyi düşünmelisiniz. Çünkü tanımadığınız insanlar aracının plakasının internette olmasını istemeyebilirler.

Nitelik mi nicelik mi? Hangi Pozlar En Önemlileri?

İlanınızda ne kadar çok fotoğraf varsa, potansiyel alıcıların ilgisini o kadar fazla çekebilirsiniz. Türkiye’de sadece Tasit.com’da, her ilana 10 adet fotoğraf yükleyebiliyorsunuz. Ayrıca en beğendiğiniz fotoğrafı “İlk Resim Seçme” özelliğiyle ilanınızda listelenecek fotoğrafı ücretsiz olarak seçebiliyorsunuz. Birçok üyemiz bu kritik detayı atlıyor, oysa ki ilanınıza listelemedeki fotoğrafa göre tıklanıyor.

Her insanın güzel çıktığı fotoğraflar farklıdır, kimimiz yakından kimimiz daha uzak bir mesafeden daha güzel çıkarız. Tıpkı insanlar gibi her otomobilin de en iyi poz verdiği mesafe farklıdır. Aşağıdan ve yukarıdan açılı pozlarla yaratıcı olmaktansa öncelikle aracınızı göz hizasında fotoğraflayın. Aracı ön kısımdan başlayarak tüm araç boyunca dolaşarak göz hizasında fotoğraflarını çekin. Bunların tamamını kullanmasanız bile aralarından daha sonra seçebilirsiniz.

Aracınızın fotoğraflarını çekerken temel araba satış açılarını atlamayın. Önden, arkadan, yandan ve tekerlekler. Direksiyonu biraz sola kırarsanız, tekerlekleri jantlarıyla birlikte de gösterebilirsiniz. Son olarak kaputu açıp iç aksamı da çekebilirsiniz.

Arabanızın içinde koltukları, özellikle diğer koltuklardan daha fazla yıpranabilen sürücü koltuğunu fotoğraflamalısınız. Ön koltukları yatırıp, arka koltuğa geçerek kokpiti ve ön kısmı çekebilirsiniz. Stereo müzik sisteminizi, vitesi ve direksiyonun durumunu anlatmak açısından bu pozun önemi büyük. Göstergeleri de çekin ki, ilanda yazdığınız km’nin gerçek olduğunu alıcılar görebilsin.

Aracınızın spesifik bazı özellikleri varsa onları da gösterdiğinizden emin olun, yani üstü açılıyorsa eğer, hem açık hem kapalı halini fotoğraflamalısınız. Eğer koltukları katlanan büyük bir SUV’unuz varsa, koltukları katlayıp oluşan geniş bagaj alanını göstermelisiniz.

En önemlisi dürüst olun:

Eğer arabanızda ufak tefek kusurlar varsa bunları kapatmaya çalışacak şekilde çekim yapmayın. Aslında tam tersini yapmalısınız, çizikler varsa örneğin veya lastikler biraz yıpranmışsa bunları çekin ve bu konuda açık olun. Potansiyel alıcılar arabayı satın almadan önce zaten her şeyiyle görecekler, görüştüğünüzde bunu unutmuşum yerine ilanda bu vardı diyebilmeniz daha değerlidir.

Ayrıca aracınızın kusurlarıyla ilgili dürüst olmak pazarlık aşamasında da size yardımcı olur. İlanda gözükmeyen bir kusuru gören alıcı, fiyatı çok daha kolayca kıracaktır. Ama kusuru zaten fotoğrafladıysanız, istediğiniz rakamda daha ısrarcı olabilirsiniz.

Hayallerimin otomobili:

Eğer ilanınızdaki fotoğraflar aşırı derecede güzel ve kaliteli olursa potansiyel alıcılar, aracın kendi fotoğrafı olmadığını ve ilanınızın sahte olduğunu düşünebilir. Yani arabanızı satmak istiyorsanız, ışıltılı parlak ve aşırı derecede özenilmiş kareler yerine dürüst ve mütevazi fotoğraflar hedeflemelisiniz.

Haberin Devamı

Tasit.com