Otomobil RAV4 gelişti, genişledi!

RAV4 gelişti, genişledi!

13.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Toyota’nın kompakt arazi aracı RAV4’ün tamamen yenilenen versiyonu, şubat ayında Türkiye pazarında satılmaya başlanıyor. Araç eskisine göre genişleyen boyutlarıyla ve güvenlik donanımlarıyla dikkat çekiyor

RAV4 gelişti, genişledi

Çağnur Hatipoğlu
Japon üretici Toyota’nın hafif arazi araçları kategorisindeki modeli RAV4, gerek tasarımı, gerekse de teknolojisiyle, baştan aşağı yenilenmiş haliyle şubat ayından itibaren Türk pazarında satılmaya başlanacak.
Bu sınıfta referans olarak kabul edilen RAV4, üçüncü nesliyle bir öncekine göre hem genişlemiş, hem de gelişmiş. Yani 145 mm. daha uzun, 80 mm. daha geniş. Böylece içeride oturma alanları, yolcular lehine artış göstermiş.
Dış görünümü tamamen yenilenen RAV4, tasarım aşamasında eski modellerinden de detaylar almış. Daha yuvarlak ve aerodinamik hatlar dikkat çekerken, sportif görünümden de ödün verilmemiş.
Aracın iç tasarımı da tamamen modern ve sportif çizgiler taşıyor. Karmaşadan uzak kontrol paneli, yeni göstergeler ve dairesel biçimli, ancak üzerlerinde küçük düğmeler bulunan kontrol elemanlarıyla bezenmiş. MP3 çaları bile mevcut. Büyükçe ekran, (bizde kullanılamayan) navigasyon sistemi ve geri görüş kamerası için kullanılabiliyor. Bununla birlikte koltukların katlanmaları ve yarattıkları yükleme alanları da gayet başarılı.
Güvenlik ön planda
Yeni RAV4, Toyota’nın güvenliğe verdiği öneme paralel olarak gelişmiş aktif ve pasif güvenlik unsurlarıyla donatılmış.
Şayet bunları masaya yatırmak gerekirse, yeni RAV4’de, “Entegre Aktif Sürüş Sistemiö kullanılmış. Buna “Aktif Tork Kontrollü Dört Tekerlekten Çekişö sistemi, “Araç Denge Kontrolö (VSC) sistemi ve Elektrik Destekli Direksiyon bağlı. Bu teknik özellikler kafanızı biraz karıştırabilir ama sonuçta her türlü yol şartında size rahat ve güvenli bir sürüş sağlamak için birarada çalışıyorlar, bunu bilin yeter!
Ayrıca yaya dostu olan kaput, sayısı 9’a çıkabilen hava yastıklarını da unutmamalı.

Motorları dizel ağırlıklı
Yeni RAV4’de, biri benzinli, ikisi dizel, toplam üç motor seçeneği bulunuyor. 2.0 lt. 152 HP’lik motor, tek benzinli olanı... Bununla birlikte dizeller 2.2 lt. hacimli, 135 ve 180 HP’den oluşuyor. 180 beygirlik D4-D dizel motorun, ülkemize şimdilik getirilmesi düşünülmüyor.
Akıllı Giriş Sistemi (araç anahtarsız çalışıyor yani) ve bir dolu zengin donanıma sahip aracın, 'tam yüklü’ “Xö adı verilen bir donanımı da mevcut. Yedek lastik yerine, run-flat (patladıktan sonra da uzun süre gidebilen) lastiğin de bulunduğu bu lüks donanım seviyesi, maalesef sadece 180 HP’lik motorla üretiliyor. Dolayısıyla ülkemize gelmeyebilir.
Bir ipucu daha. Şubat ayında satılmaya başlanacak aracın ülkemizdeki fiyatının, eskisinden çok da farklı olmayacağı belirtiliyor. Tabii muhtemelen benzinlisinin...