11.05.2025 - 02:01 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Stresin, pek çok hastalık üzerinde etkisi olduğu gibi kilo üzerinde de etkisi bulunuyor. Stres hormonu olarak bilinen kortizolün uzun süre yüksek seyretmesi araştırmalara göre özellikle karın bölgesinde yağlanma yaparak kilo artışına neden oluyor. Medicana Sağlık Grubu Zincirlikuyu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Burcu Sel, stres farkındalık ayında stresi azaltıp; kilo vermeyi sağlayan beslenme hakkında bilgiler verdi.
İnsan vücudu stres altındayken bir savunma moduna geçer vekortizol, adrenalin ve dopamin gibi bazı hormonlar salgılanır. Ana stres hormonu olan kortizol enerji sağlar ama uzun süre yüksek kalırsa bağışıklık sistemini baskılar, özellikle karın bölgesinde yağlanma yaparak kilo artışına sebep olur.
Kortizol, yağlı, şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklere olan iştahı artırır. Bu tür yiyecekler hızlı enerji sağlar, vücut da "savaş ya da kaç" modunda olduğu için buna yönelir. Yapılan araştırmalar, yüksek kortizol seviyelerine sahip bireylerin daha fazla kalori aldığını ve özellikle tatlı/yağlı yiyeceklere yöneldiğini gösteriyor.
Uykusuzluk da etkiliyor
Ayrıca uyku eksikliği de kortizolü artırarak bu süreci pekiştirir. Adrenalin ise kısa vadeli stres tepkisinde devreye girer. Kalp atışını artırır, enerji patlaması sağlar. Ama sürekli yüksek kalması vücutta yorgunluğa sebep olabilir. Serotonin de, ruh hâli, uyku, ağrı algısı, sindirim ve iştah gibi birçok fonksiyon da rol oynar. Serotonin seviyesi düştüğünde, özellikle karbonhidratlı yiyeceklere karşı istek artabilir. Çünkü karbonhidrat tüketimi, beynin serotonin üretimini dolaylı olarak artırır.
Bazı insanlar için yemek yemek rahatlama ve kaçış yoludur. Özellikle yalnızlık, can sıkıntısı, öfke gibi duygular tetikleyici olabilir. Bu durum Duygusal Yemek Yeme (Emotional Eating) olarak adlandırılır. Bu durumda kişi fiziksel olarak aç olmasa bile yemek yiyebilir, stres kaynaklı yeme nöbetleri sıklaşabilir. Uzun süreli streste sürekli açlık hissi oluşur. Ancak yediklerimiz stres hormonlarının düzeylerini doğrudan etkileyebilir. Yanlış beslenme stres düzeyini artırırken, dengeli bir diyet stresi azaltabilir.
Stresi tetikleyen besinler
Rafine şeker ve işlenmiş karbonhidratlar: Kan şekeri dalgalanmasına neden olur, kortizol artar.
Kafein (fazla miktarda): Uyarıcı etkisiyle kortizolü artırabilir.
Alkol: Uykuyu bozar, hormonal dengeyi sarsar.
Düşük proteinli, düzensiz beslenme: Kan şekeri düşer, stres hormonları artar.
Farkındalıklı yeme teknikleri
Nefes Al : Yemeye başlamadan önce 3 derin nefes al. Bu, otomatik yeme refleksini durdurur.
Yemeğe Odaklan: Telefon yok, ekran yok. Yemeğin rengini, kokusunu, dokusunu fark et.
Yavaş Ye: Her lokmayı 15–20 defa çiğnemeye çalış. Çatalı her lokmadan sonra bırak.
Aç mısın, yoksa gergin misin?: Duygusal mı yoksa fiziksel açlık mı hissettiğini sor kendine. Cevap "duygusal"sa, başka bir rahatlatıcı aktivite dene (müzik, yürüyüş, nefes egzersizi vb.)
Şefkatli Ol: "Yine abur cubur yedim" diye kendine kızma. Her farkındalık anı, bir adım ileri gitmektir. “Şu an hissettiğim geçici. Ben bu duygunun içinden geçebilirim. Kendime nazik davranıyorum.”
Stres anında sağlıklı atıştırmalık alternatifler
Yoğurt + yaban mersini
Bir avuç karışık kuruyemiş (Çiğ, tuzsuz, badem, ceviz ve fındık)
Yüzde 70 ve üzeri bitter çikolata (2–3 küçük kare)
Elma dilimleri + Fıstık ezmesi
Havuç veya salatalık çubukları + Humus
Evde hazırlanmış az yağlı patlamış mısır
Yoğurt + Orman meyvesi
ALIŞVERİŞTE TERCİH EDİLECEKLER:
Yulaf ezmesi
Tatlı patates
Tam tahıllı ekmek veya bulgur
Kinoa
Ispanak, brokoli, havuç
Salatalık, marul, roka, maydanoz
Yumurta
Yoğurt (Süzme veya probiyotik)
Somon veya sardalya konservesi
Tavuk göğsü
Avokado
Zeytinyağı
Çiğ badem, ceviz, fındık
Yaban mersini
Elma
Muz