Şarapta İtalyan senteziİtalyanlar bir süredir yerel üzümleriyle "asil" Fransız üzümlerini bir arada kullanıp şarapta yeni sentezler yaratıyorlar. Toskana’nın bu ilginç şarapları, şu sıralar Spasso restoranda da yudumlanabiliyorŞİŞEDEKİ BALIK / MEHMET YALÇINTombul, hasır sepetler içindeki litrelik şişelerde satılan İtalyan şaraplarını çok kişi hatırlar. Toskana’nın Chianti (kiyanti) şarapları, uzun yıllar bu sempatik şişelerinde,
son derece ucuz fiyatlarla satıldı. Ciddiye alınmayan, mütevazı ortamları neşelendiren düzgünce sofra şaraplarıydı bunlar. Şimdi ise aynı şaraplar, ince-uzun kalem gibi şişelerde, ultra modern etiketlere bürünmüş halde, en az beş katı daha pahalıya satılıyorlar. Ama o kadar güzeller ki, fiyatlarını da hak ediyorlar. Gözünüz kapalı için, içtiğinizin iyi bir Bordo şarabı mı, yoksa Chianti mi olduğunu kolay kolay anlayamazsınız...
İşte son 10 yılda kaliteleri muazzam artan ve dünyayı fetheden bu şaraplar, şu sıralarda İstanbul’daki Hyatt Regency Oteli’nin Spasso adlı İtalyan restoranında, İtalyan yemekleri ile birlikte sunuluyor. Gerçi 1-9 Şubat tarihleri arasındaki "Toskana mutfağı" haftası bitti ama şarapseverler Spasso’nun diğer yemekleriyle Toskana şaraplarını yudumlamaya devam edebiliyorlar.
Floransa ve taşrasında 637 yıldır şarap üreten Antinori Ailesi’nin son kuşağından Alessia Antinori de hafta dolayısıyla İstanbul’daydı. Onuruna verilen yemekte, en seçme şaraplarını birlikte tattık.
Antrelerden sonra ilk yemekle içtiğimiz Cervaro della Sala, "İtalyanların beyaz şarapları kötüdür" yargısını unutturacak, şaşırtıcı güzellikte bir beyaz şaraptı. Chardonnay ile Grecetto üzümlerinden yapılmış bu şarap, Burgonya beyazları gibi, yoğun, kıvamlı, fıçıdan gelen hafif füme tatlı, nefis bir beyazdı. Damağı tazeliyor, yemeğin tadını arttırıyor, finalde ise çok hoş bir olgun elma lezzeti bırakıyordu.
Ardından Merlot ve Sangiovese üzümlerinin kupajı olan "Peppoli"ye geçtik. Gövdeli ve dolgun bu kırmızı şarap da, siyah kiraz çağrışımlı tadlara sahipti. Dünyada "Super Tuscan" olarak bilinen süper kalite Toskana kırmızılarının öncülerinden Tignanello ile ise tek kelimeyle doruğa çıktık. Bu şarap da Sangiovese, Cabernet Sauvignon
ve Cabernet Franc üzümlerinden yapılmıştı. Baharatsı çeşnileri olan, buruk, dolgun, hafif isli çağrışımlı Tignanello’nun 97 rekoltesini yudumladık. Ve maalesef biraz erken içtik... Zira iyi Bordolar gibi 20 yıl civarında yıllanabiliyor, bekledikçe daha da güzelleşip damakta yuvarlanıyordu bu şarap.
Tümü de dünya yarışmalarında düzinelerce
altın madalya kazanmış bu güzel şarapların sırrı, büyük ölçüde İtalya’nın en büyük şarap üreticisi Antinori’nin sentezinde yatıyor: Kendi ülkesinin en gözde üzümleri ile dünyanın en iyi şaraplarını veren Fransız üzümlerini birlikte kullanmasında... Bakalım, Türkiye’de bir Boğazkere ile Merlot’yu, Narince ile Chardonnay’i birlikte kullanmayı ilk kim akıl edecek?
PAZAR