Geri Dön

Evde domates nasıl kurutulur?

Yazın mevsiminde yetişen domatesleri kışa hazırlık için evde kurutabilirsiniz. Kurutulmuş domatesleri ise kışın afiyetle sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. Üstelik evde domates kurutmak oldukça basit bir iş… Domates nasıl kurutulur sorusunu sormaya başladıysanız sizin için hazırlamış olduğumuz içeriklere göz atabilirsiniz.

Evde domates nasıl kurutulur?

Mevsiminde yetişen domatesleri kışın tüketmek için yazdan hazırlayıp saklayabilirsiniz. Evde domates kurutmak, diğer sebzelere göre daha zordur. Domates kurutma işlemini evde balkonunuzda veya güneş gören bir yerde yaptığınız takdirde oldukça sağlıklı bir yöntem denemiş olacaksınız.

Haberin Devamı

Bu nedenle Domates kurutma işlemini gerçekleştirmeniz ve kışın bolca tüketmeniz sizi çeşitli hastalıklardan koruyacak, bağışıklık sisteminizin dengede durmasına yardımcı olacaktır.

Domates kurutma işlemini gerçekleştirebilmeniz için sizlere iki yöntemden faydalanabilirsiniz. Bizde sizlere evde domates kurutma işlemlerinde iki etkili yöntemden bahsedeceğiz.

1. Yöntem: Fırında domates kurutma yöntemi
2. Yöntem güneşte domates kurutma yöntemi

Domatesi kurutmak diğer sebzelere göre birazda zorlayıcı olabilir. Ancak nemsiz ve kuru bir ortamda domates kurutma işlemini rahatça gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda domatesleri güneş dışında fırın da kurutabilirsiniz. Tabi sizin için en sağlıklı olan yöntem güneşte domates kurutma yöntemi olacaktır.

Haberin Devamı

İlk olarak güneşte domates kurutma yönteminden bahsedelim

Domates nasıl kurutulur?

Malzemeler
3 kg domates
1 çay bardağı kaya tuzu

Domates kurutma işlemi (güneşte)


İlk olarak domateslerinizi yıkayın ve sap kısımlarını kesin. Daha sonra domatesleri bıçakla dikine doğru kesin. Kesilen domateslerin etli kısımlarını tuzla kaplayın. Bu kısımların tuzla kaplı olduğundan emin olun. Daha sonra tepsiye yağlı kâğıt serin ve domatesleri belli aralıklarla dizin. Güneş alan bir yerde kuruyana kadar bekletin. Geceleri domatesleri muhakkak evin içerisine alın. Aksi takdirde kuruma işlemi uzayabilir. Ertesi sabah tekrar güneşe koyun ve arkalı önlü çevirerek kurumasını sağlayın.

1 haftanın sonunda domatesleriniz kurumuş olacaktır.


Afiyet olsun…

Domates kurutma yöntemlerinin bir diğeri de ırında domates kurutma yöntemidir. Eğer eviniz güneş almıyorsa ve domates kurutmak için müsait değilse, bu işlemi fırında da gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik yapımı da oldukça basit ve pratik…

İşte fırında domates kurutma yöntemi…

Malzemeler
2 kg domates
Domates nasıl kurutulur (fırında)
Domates kurutma işlemini fırında da gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu yöntemde tuz kullanmanıza gerek yok.

Ancak sağlığınız açısından en faydalı olan yöntemin, güneşte domates kurutma yöntemi olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

Fırında domates kurutmak için ilk olarak domateslerinizi yıkayın. Sap kısımlarını da kestikten sonra dik olrak domateslerinizi kesin. 60 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 12 saat kadar pişirin. Her saat başı kontrol edip kurumuş olan domatesleri çıkartın.

Aynı zamanda fırında domates kurutma işleminin ekonomik olmayacağını da baştan söylemekte yarar var.

Domates kurutma işlemi bittikten sonra sıra geldi, kuruyan domatesleri saklamaya. Kuruyan domateslerinizi kış boyunca muhafaza etmeniz biraz zahmetli gelebilir ancak zannettiğiniz kadar zor değil.

Kuruyan domatesler nasıl saklanır?

Dilerseniz kuruttuğunuz domatesleri cam kavanozlarda saklayabilir, dilerseniz de temiz bir beze sarıp kış boyunca serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Domates kurusu deyip geçmeyin. Domatesleri kurutma işlemini gerçekleştirdikten sonra kenarda bekletmeyin. Her yemeğinizde kullanmaya ve bol bol tüketmeye özen gösterin. Domates kurusu sağlık için birçok fayda sağlar. İşte domates kurusunun sağlığınıza olan çeşitli faydaları…

Haberin Devamı

Domates kurusunun faydaları…
Akciğer ve pankreas kanseri

Domates kurusunu düzenli bir şekilde tüketmenin akciğer ve pankreas kanserine karşı koruduğu biliniyor.
Besin değerleri iki katına çıkıyor
Güneşte kurutulmuş olan domatesler besin değerlerini koruyor, hatta besin değerleri kuruduğu andan itibaren iki katına çıkıyor.
Vitamin kaynağı
A ,C, K, A, B1 ve B2 vitaminlerini bolca barındırıyor.
Prostat ve meme kanserinden koruyor
Aynı zamanda domates kurusu potasyum, kalsiyum, demir,folat ve mangenez içeriyor ve prostat,meme ve kolon kanserlerine karşı koruyucu likopen ve antioksidanlar barındırıyor.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber