Geri Dön

Lakerda Nedir? Lakerda Hangi Balıktan Yapılır?

Lakerda, balıkçılığın geliştiği bölgelerde ve Akdeniz ülkelerinde sıklıkla tüketilen bir meze çeşididir. Ülkemizde ise en çok Trakya, Ege ve Karadeniz Bölgesinde tüketiliyor. Palamut ve torik balığından yapılan bu meze en az 2 hafta bekletildikten sonra servis edilmelidir. Genellikle limonla yenilen lakerda, bazı yerlerde soğan ve yeşillikle bir arada tüketilir. Lakerda nedir ve hangi balıktan yapılır? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Lakerda Nedir? Lakerda Hangi Balıktan Yapılır?


Lakerda sadece lezzetli bir meze çeşidi olduğu için değil sağlığa faydalı olduğu için de beslenme uzmanları tarafından öneriliyor. Fermante gıdalar arasında yer alan lakerda, mide ve bağırsaktaki kötü bakterilerin çok daha hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Balıktan yapıldığı için oldukça hafif bir mezedir ve sindirimi kolaydır.

Lakerda Nedir?

Lakerda, birçok farklı balık türünden yapılabilen bir mezedir. İspanya mutfağına ait bir lezzet olan lakerda Yunanistan ve İtalya'da da sıklıkla tüketiliyor.

Lakerdanın diğer faydaları arasında vücudun tuz ihtiyacını karşılaması geliyor. Balıktan yapılan diğer yemek ve mezeler gibi lakerda da bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Derideki ölü hücreleri temizler ve saçların çok daha gür çıkmasını sağlar.

Doğu Akdeniz mutfağına ait bir lezzet olan lakerdanın kaya tuzu ile hazırlanması önerilmektedir. Kaya tuzu ile hazırlanan mezeler hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oluyor.

Lakerda Hangi Balıktan Yapılır?

Ülkemizde lakerda, genellikle torikten yapılmaktadır. Pahalı bir balık olan torik her zaman bulunmadığı için palamutla da yapılabilir.

Balıkların dağılmaması için önce 1 saat kadar buzlukta bekletilmelidir. Sonrasında yaklaşık 2 parmak kalınlığında kesilip kılçıkları temizlenmeli.

Bu mezenin hazırlanmasında en önemli ayrıntılardan biri bekleme süresinin belirlenmesidir. Balığın tuzlandıktan sonra en az 2 hafta boyunca bekletilmesi gerekiyor. Mezenin bozulmaması için palamut ya da toriklerin iliği çıkarılmalıdır.

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber