Sigorta Trafikte tek fiyat sıkıntı yaratır

Trafikte tek fiyat sıkıntı yaratır

05.05.2020 - 15:32 | Son Güncellenme:

Son günlerde, Zorunlu Trafik Sigortası, sigorta sektörü gündeminin ilk sırasında yer alıyor. Trafik sigortasında poliçelerin süresinin uzatılması, poliçe iptalleri, tek fiyat uygulaması vb. konular sektörde özellikle acenteler arasında da sıkça tartışılıyor.

Trafikte tek fiyat sıkıntı yaratır

SigortaMedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’nda Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi, SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın sorularını yanıtladı. Büyükçelebi, ‘serbest tarife ve gerçek sigortacılıktan yana’ olduklarını vurgulayarak, “Eğer her şeyi kamunun havuzu şeklinde yapmaya devam edeceksek; o zaman sigorta şirketlerine ne ihtiyaç var?” dedi. Büyükçelebi, sektörde mayıs ve haziran ayının zor geçeceğini, pandeminin yansımalarının asıl bu aylarda olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Trafik sigortasında tek fiyatın sakıncalı yönlerine dikkat çeken, fiyatın aynı olması durumunda, özellikle banka tarafının ve dijital satış yapanların daha agresif olacaklarını vurgulayan Büyükçelebi, “Tek fiyat isteyen yapılardan birisi belki biz olabilirdik. Ama geçmişteki uygulamaları gördüğümüz için ne tür bir sıkıntı çıkacağını öngörebiliyoruz” dedi.

Komisyon iadesi büyük sorun

Büyükçelebi, acentelerin poliçe iptallerinde yaşadıkları ‘komisyon iadesi’ sorunuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bir sigorta ürününü pazarlarken ciddi bir emek harcanıyor. Başta trafik sigortası olmak üzere tüm branşlar için aynı şey geçerli. Kısa dönemde yapılan iptallerden dolayı acenteler kazandıkları parayı, otomatik olarak iade etmek durumunda kalıyor. Yaptığımız emeğin karşılığını alamıyoruz. Bu çok büyük bir sıkıntı. İptaller için de emek harcıyoruz. Bu noktada, iptal-iade komisyonlarında bir gelişim sağlanması gerektiğini düşünüyorum.”