Siyaset 1 günle ‘bedelli’ piyangosu

1 günle ‘bedelli’ piyangosu

26.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM Genel KurulU’Nda kabul edildi. Bedellide 31 Aralık 1993 doğum tarihi, 1 Ocak 1994 olarak değiştirildi. Böylece 1 Ocak 1994 ve öncesi doğanlar 15 bin TL ödeyip 21 gün temel askerlik eğitimi alacak

1 günle ‘bedelli’ piyangosu

TBMM Genel Kurulu’nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK’lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifin, “bedelli askerlikle ilgili” maddesi değiştirilerek kabul edildi. AK Parti’nin hazırladığı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen önergenin gerekçesinde, “1 Ocak 1994 tarihinden, bu tarih dahil önce doğanların madde hükmünden yararlanmaları amaçlanmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Kabul edilen önergeyle bedelli askerlik imkanından 1 Ocak 1994 doğumlular da yararlanacak. Ak Parti komisyon sürecinde 28 günlük temel eğitim süresini 21 güne çekerek revize ettiği bedelli askerlik düzenlemesinde, Genel Kurul aşamasında da kamuoyundan gelen talepleri dikkate alarak yaş sınırını belirleyen tarihte 1 bir değişiklik yaptı. Teklifte 31 Aralık 1993 tarihi ve öncesinde doğanlara bedelli imkanı tanınırken, önergede bu tarih Anadolu’da çocukların nüfusa kaydettirilmesinde ağırlıklı olarak 1 Ocak tarihinin tercih edilmesi göz önünde bulundurularak, bu tarihin 1 gün sonraya kaydırılması ve 1 Ocak 1994 olarak revize edilmesi hükme bağlandı. Düzenlemeye göre; bedelli askerlikten yararlanmak isteyip 1 Ocak 1994’te ve bu tarih dahil öncesinde doğanlar, 15 bin Türk lirası ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimi almaları şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Yurt dışında yaşayıp, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler ise 2 bin avroyu ödeyip, Milli Savunma Bakanlığı’nca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş olacak.

Haberin Devamı

‘Milli bir görev’

Genel Kurul’da konuşan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Vatan savunmasını aksatacak ve riske sokacak olaylara müsamaha gösterilmemelidir. Askerliğin milli bir görev olduğu düşüncesinden taviz verilmeden çalışmalar yapılmalıdır. Bedelli askerliğin çıkmasını olumlu görüyor ve destekliyoruz. Askerlikteki teorik eğitim de doğru değildir, askeri eğitim verilmelidir” dedi. CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, bedelliden elde edilecek paranın şehit ailelerine harcanmasını istedi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da “profesyonel askerliğe geçilmeli” çağrısı yaptı.

Rakamlar açıklandı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, kamuda çalışan kaç kişinin bedelli askerlikten faydalanacağını açıkladı. Bilgiç, “Kamudaki tıp doktorlarından 17 bin 1 kişi, hâkim ve savcılardan 810 kişi, akademisyenlerden 203 kişi, mülki ve idari amirlerden 99 kişi bu bedelli askerlikten yararlanacak. Farklı dönemlerde 5 kez kanuni düzenleme yapıldı. Şimdi, 25 yaş ve üzeri bu düzenlemeyle beraber 1 milyon 324 bin kişiyi kapsıyor. Millî Savunma Bakanımızın yapmış olduğu açıklamada, yaklaşık 150 bin ila 400 bin arasında müracaatın olması bekleniyor” dedi. Elde edilecek gelirin genel bütçeye aktarılacağını söyleyen Bilgiç, “Cumhurbaşkanlığına, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na buradan elde edilen gelirin aktarılması noktasında yetkilendirme yapılıyor” diye konuştu.