Siyaset 100 günlük yerine altı aylık planlar

100 günlük yerine altı aylık planlar

22.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 günlük plan hedeflerindeki sapmalar nedeniyle 6 aylık planlar açıklama kararı aldı. Bu doğrultuda temmuz ayında 6 aylık plan açıklanacak. Erdoğan’ın bakanlardan hem genel hem lokal düzeyde ‘vatandaşa dokunan’ projeler istediği kaydedildi

100 günlük yerine altı aylık planlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki kez açıkladığı 100 günlük eylem planlarından beklediği verimi alamayınca sistemde değişikliğe giderek 6 aylık eylem planlarını açıklama kararı aldı. Bakanlıklara 6 aylık projelerini hazırlamaları talimatını veren Erdoğan’ın, “vatandaşa dokunan” projelere öncelik verilmesini istediği de kaydedildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından ilki 3 Ağustos 2018’de ikincisi 13 Aralık 2018’de açıklanan “100 Günlük Eylem Planları”nın formatı değişti. 23 Mart tarihinde ikinci 100 günlük planın da süresi dolarken planda yer alan düzenlemelerin bir kısmı hayata geçirilebildi. İkinci planda 454 düzenleme yer alırken bunlardan dikkat çekenleri arasında olan “Türk Dili’nin doğru kullanımı, şehirlerdeki tabela kirliliği ile etkin mücadele amacıyla kampanya başlatılması”, “Türkçe’nin bilinçli kullanımı için internet, iletişim, medya ve eğitim alanlarında seferberlik başlatılması”, “Yargı Reformu Stratejisi Belgesinin hazırlanması”, “Yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlanması”, “Kanal İstanbul Projesine İlişkin imar planı çalışmalarına devam edilmesi ve ilk 2 etabın onaya hazır hale getirilmesi” gibi bazı adımlar atılamazken bazı adımlar ise atıldı.

Haberin Devamı

Format değişti

Bu gelişmeler çerçevesinde planın formatı da değiştirildi. 3 aylık dönemlerde her bakanlığın ve kurumların attığı adımlar Cumhurbaşkanlığı tarafından takip edilecek. Bu 3 aylık dönemdeki gelişmeler ışığında 6 aylık dönemlerde yapılanlar raporlanacak. Bakanlıkların yaptıklarının yanı sıra önlerindeki 6 aylık dönemde yapacakları da yine aynı şekilde raporlanarak Erdoğan tarafından açıklanacak. Erdoğan Temmuz ayında yapacağı toplantılarda hem ilk 6 ayın icraat adımlarını anlatacak hem de yıl sonuna kadar yapılacak uygulamaları kamuoyuna duyuracak.

‘Vatandaşa dokunsun’

Erdoğan’ın bakanlıklardan hem genel hem de lokal düzeyde “vatandaşa dokunan” projeler istediği de kaydedildi. Büyük yatırım olan ve 2-3 yıl gibi uzun süren projelerin de planlarda yer verilirken sadece 6 aylık dönemdeki gelişimine yer verilecek. Bu projelere genel olarak planda yer verilmesi ve projenin bitmemesi durumunda “planın uygulanamadığı” yorumu yapıldığı vurgulandı. Bu nedenle somut bir şekilde projenin geleceği nokta ve bitirileceği yılın da 6 aylık dönem açıklamalarında yer alması bekleniyor.