Siyaset ‘15-20 polis ölebilirdi’

‘15-20 polis ölebilirdi’

11.03.2010 - 02:20 | Son Güncellenme:

Soruşturma kapsamında tutuklanan MİT Bölge Başkanı Şinasi Demir, Savcı Osman Şanal’a “Savcı Bey, görevlim iyi ki size silah çekmemiş, Silah çekseydi burada çatışma çıkardı. Benim beş-altı personelim ölebilirdi. Ancak sizden de en az 15-20 kişi ölürdü” dedi. Bu, “Savcıyı üstü kapalı tehdit” olarak tutanaklara girdi

‘15-20 polis ölebilirdi’

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in bir numaralı, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in iki numaralı sanık olarak yer aldığı Erzincan’daki Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamenin eklerinde, HSYK tarafından özel yetkileri alınan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın bir grup polisle MİT Erzincan Bölge Müdürlüğü’ne yaptığı baskına ilişkin detaylara yer verildi.
4 Aralık 2009 tarihli tutanağa göre, Savcı ve güvenlik güçleri MİT Bölge Başkanlığı’na giderek demir kapının ziline bastı. Bir MİT personeli de kapıyı açtı. Şanal, kendini tanıttıktan sonra neden geldiklerini anlattı. Ancak personel Şanal ve beraberindekilerin içeri girmesine izin vermedi. Şanal, MİT görevlisine bu engelleme nedeniyle gözaltına alınacağını söyleyince personel bu sırada kapıyı bırakarak içeri kaçtı. Bunun üzerine Şanal ve güvenlik görevlileri lojman kapısını kullanarak MİT binasının bahçesine girdi. Burada bir süre bekleyen Şanal, kapıların açılmasının ardından yanlarına gelen Şinasi Demir’le görüştü. Demir, “Savcı Bey, yanınızdakiler burada kalsın, siz ve TEM Müdürü birlikte odaya geçelim” dedi. Odada yapılan görüşmede Şanal, Demir’e mahkeme kararını gösterdi. Kendisinin ve iki MİT personelinin evleriyle arabalarının aranacağını bildirdi.

‘Arama yetkiniz yok’
Demir ise, “Savcım ne beni ne de diğer personelimi aramaya yetkiniz yok. 2937 sayılı kanun gereğince Başbakan’dan izin almanız gerekli. İzniniz var mı?” diye karşılık verdi. Bunun üzerine Şanal, CMK’nın 250. maddesiyle yetkili olduğunu, atılı suçun ise bu kapsamda bulunduğunu, bu nedenle herhangi bir makamdan izin almasının gerekmediğini söyledi. Re’sen soruşturma işlemi yapılacağını, bunun bir gereği olarak da yetkili mahkemenin arama ve el koyma kararı verdiğini belirtti.
Demir bunun üzerine, “Benim önce müsteşarlık makamına bilgi vermem gerekir ” dedi. Şanal bu talebi makul karşılayarak bekledi. Bekleme esnasında Şanal, Demir’e binaya girişi sırasında kendisine ve beraberindekilere uygunsuz ve olumsuz davranıldığını belirterek bu personelin açık kimlik bilgilerini istedi.
Bunun üzerine Demir, Savcı Şanal’a, “Savcı Bey, görevlim iyi ki silah çekmemiş. Silah da çekebilirdi. Benim görevli arkadaşlarımın hepsi özel eğitimlidir. Şayet silah çekseydi burada çatışma çıkardı. Çıkacak çatışmada belki benim 5-6 personelim ölebilirdi. Ancak sizden de en az 15-20 kişi ölürdü” diye karşılık verdi. Demir’in bu sözleri tutanağa “üstü kapalı görevli Cumhuriyet savcısını tehdit” olarak geçti. Bu sırada MİT Müsteşarlığı, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık’la görüşme yapan Demir, arama ve el koyma kararının uygulanmasına izin verdi.