Siyaset ‘1915’in ardındaki gerçekler gizlenemez’

‘1915’in ardındaki gerçekler gizlenemez’

26.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İletişim Başkanı Altun, Biden’ın soykırım ifadesi için “Hangi yabancı parlamentonun ne karar verdiği, hangi yabancı devlet başkanının ne cümle kurduğunun nazarımızda hiçbir itibarı  yoktur” ifadesini kullandı.

‘1915’in ardındaki gerçekler gizlenemez’

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından “1915’in Ardındaki Gerçekler” başlıklı bir video paylaşarak, “Biz 1915 olaylarına ilişkin gerçekleri konuşmaya her zaman hazırız. 1915 olaylarının ardındaki gerçekler gizlenemez” mesajını verdi.

Haberin Devamı

Sosyal medya hesabından İngilizce paylaşımda bulunan Altun, “Biz 1915 olaylarına ilişkin gerçekleri konuşmaya her zaman hazırız. Ne zaman nerede derseniz, dün de hazırdık, bugün de hazırız, yarın da hazır olacağız. 1915 olaylarının ardındaki gerçekler gizlenemez. Bu gerçekler sadece bilim, tarih, hukuk, diyalog ve konuşarak gün yüzüne çıkabilir” dedi.

Tehcir politikası

Paylaşımında yer verilen “1915’in Ardındaki Gerçekler” başlıklı videoda ise, “Ermeni diasporasının her yıl 24 Nisan’da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınması için dünya genelinde siyasetçilere baskı uyguladığı, geçmişte bazı hükümetlerin de bu konuda siyasi kararlar aldığı” kaydedildi.

1915 olaylarını anlamak isteyen birinin tarihi incelemesi ve kurgu ile gerçeği ayırt etmesi gerektiği belirtilen videoda, “Tehcir o dönemde iç tehditleri savurmak için sıklıkla kullanılan bir yöntemdi. Birçok Ermeni, silahlı isyan, tehcir, toplumsal çatışmalar ve savaş koşulları nedeniyle hayatını kaybetti” denildi.

Haberin Devamı

1912-1922 yılları arasında 2.5 milyondan fazla Osmanlı Müslümanı’nın da öldüğü ifade edilen videoda, “Ankara, 1915 olaylarından kaynaklı ölümleri bir trajedi olarak kabul etmekle birlikte, Osmanlıların kendi Ermeni vatandaşlarını kasti veya sistematik bir şekilde yok etmeye teşebbüs ettiği iddialarını kararlı bir şekilde reddetmektedir” vurgusu yapıldı.

20 Nisan’da İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “1915 Olayları Uluslararası Konferansı”ndaki videosunu da paylaşan Altun “Hangi yabancı parlamentonun ne karar verdiği, hangi yabancı devlet başkanının ne cümle kurduğunun nazarımızda hiçbir itibarı yoktur” mesajını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın   Twitter hesabından hem İngilizce hem Türkçe yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız 1915 olaylarını araştırmak için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısı yapmış fakat hakikatin belgelerle ortaya çıkmasından korkanlar bu çağrıya cevap verememiştir. ABD Başkanı bu gerçekleri de görmezden gelerek ilkesiz bir tutum sergilemiştir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik şunları kaydetti: “Tarihi, siyasi normalleşmeyi tehlikeye sokan bir husumet alanı gibi kullananlar aynı yanlışla mutlaka yüzleşmek zorunda kalırlar... Tarih bir yargılama alanı olsaydı, biz değil, bizi suçlayanlar defalarca mahkum olurdu.”

‘Sert karşılık verilmeli’

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Biden açıklama yaptı diye tarihi gerçekler değişmeyecektir. Lakin Türk milletini soykırım gibi bir insanlık suçuyla itham edenlere karşı müsamahakar davranılmamalı ve en sert bir biçimde karşılık verilerek ABD yönetimiyle bütün ilişkiler gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kızılderili soykırımı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan,  TBMM’nin acilen olağanüstü gündemle toplanarak “insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Kızılderili soykırımını” tanıma kararını almasını beklediklerini bildirdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, tek yanlı tarih yorumlarına dayalı “soykırım” nitelemesini şiddetle kınadığını belirtti. Davutoğlu bu açıklamanın ikili ilişkilere, Kafkasya’da bölgesel barışa ve Türk ve Ermeni toplumları arasında kurulabilecek yeni bir diyalog zeminine darbe vurduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

DEVA Partisi’nden yapılan açıklamada ise Biden’ın, iç politika kaygılarıyla tek yanlı bir tarih okumasına dayanan “soykırım” ifadesini kullanması “güçlü bir biçimde” kınanarak, “Bu tanımanın, zaten sağlıklı olmayan ikili ilişkilerimiz üzerindeki ilave tahrip edici etkisi izahtan varestedir” ifadelerine yer verildi.

CİDDİ YAPTIRIM VE ADIMLAR BEKLİYORUZ

BAHAR ATAKAN Ankara - İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, hükümete seslenerek, “İlk olarak TBMM’den tek yürek, tek ses çıkartılmalı. Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) askıya alınmalı. Hükümetten, ABD’nin bu terbiyesizliğine karşı 100 yıl önceki devlet iradesine hürmeten ciddi yaptırımlar ve adımlar bekliyoruz” dedi.

Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, “ABD’deki marjinal ve radikal grupların sözcüsü haline gelen ABD Başkanı Joe Biden’ın da TBMM çatısı altında yer alıp Türkiye’nin kuyusunu kazmaya çalışanların da yaptıkları hesaplar boşa çıkacaktır. Türk milletinin tarihinde zulüm yoktur, soykırım yoktur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kayseri Milletvekili Dursun Ataş da, “Demokrasi götürmek adına gittiği her yere kan ve vahşet götüren, sivilleri katleden ABD; soykırım arıyorsa kirli tarihine bakmalıdır” dedi.