31.07.2008 - 08:07 | Son Güncellenme:
Anayasa Mahkemesi'nin ''son yıl aldığı Hazine yardımının 1/2 oranında yoksun bırakılmasına'' karar verdiği AK Parti'ye 2008 bütçesinden 45.6 milyon YTL Hazine yardımı yapılmıştı.
Maliye Bakanlığı, AK Parti, CHP ve MHP'nin 2008 bütçesinden alacağı Hazine yardımını 10 Ocak 2008 tarihinde bu partilerin hesaplarına aktarmıştı.
2007 seçimlerindeki oy dağılımına göre, 3 parti devlet yardımına hak kazanırken, Genel Bütçe gelirleri kapsamında bu partilere yapılacak yardım miktarı da belirlenmişti.
Bu çerçevede, 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinden seçimlerde aldıkları oy oranına bağlı olarak AK Parti'ye 45.6 milyon YTL, CHP'ye 20.4 milyon YTL, MHP'ye de 13.9 milyon YTL aktarılmıştı.
Siyasi partilere devlet yardımının, mevzuat gereği bütçenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde ödenmesi gerekiyor.
AK Parti'nin Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılması kararı, Ceza
Muhakemesi Kanunu'nun 229'uncu maddesi uyarınca oluştu.
Başkan Haşim Kılıç dışındaki 10 üye, AK Parti'nin "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği" yönünde görüş ortaya koydu. Üyelerden 6'sı "iddia edilen söz ve eylemlerin ağır olduğunu" ileri sürerek partinin "kapatılması"; 4'ü ise "Hazine yardımından kısmen yoksun bırakılması" yönünde irade ortaya koydu.
Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına kararını Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "oyların toplanması" başlıklı 229'uncu maddesindeki üçüncü fıkrayı dikkate aldı.
Üçüncü fıkra, "Oylar dağılırsa sanığın (davalı parti) en çok aleyhine olan olan oy, çoğunluk meydana gelinceye kadar kendisine daha yakın olan oya eklenir" hükmünü içeriyor.
Anayasa'da 2001 yılında yapılan değişiklikle kapatma kararı verilmesi için en az nitelikli çoğunluk olan 7 üyenin oyu aranıyor. 6 üyenin oyu "kapatma kararı" için yeterli olmadığından, bu oylar 4 üyenin oyuna eklenmiş sayıldı.