Siyaset 40. gün görev iade

40. gün görev iade

19.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 9 Temmuz’da aldığı hükümeti kurma görevini dün akşam 45 günlük sürenin dolmasına 5 gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade etti.

40. gün görev iade

İade kararının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrilirken, kulislerde Erdoğan’ın yeni bir görevlendirme yapmayacağı, pazar günü sürenin bitiminin ardından seçim hükümetini kurmakla yeniden Davutoğlu’nu görevlendireceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

Davutoğlu, dün partisinin MKYK’sını toplayarak sonuç alınamayan koalisyon süreçleri ile erken seçim ihtimalini değerlendirdi. Akşam saatlerinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Davutoğlu, 9 Temmuz’da aldığı hükümeti kurma görevini iade etti. Erdoğan’ın Davutoğlu’nu kabulü 1 buçuk saat sürerken, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı.

Teşekkür etti

Açıklamada, “Sayın Davutoğlu, Cumhurbaşkanımıza, tüm gayretlerine rağmen güvenoyu alacak bir hükümet kurma imkanını bulamadığını beyan ederek, kendisine verilen görevi iade etmiştir. Cumhurbaşkanımız da, Sayın Davutoğlu’na söz konusu gayretlerinden dolayı teşekkür etmiştir” denildi.

Davutoğlu’nun görevi iade etmesiyle gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da çevrilirken, Cumhurbaşkanı’nın 45 günlük hükümeti kurma süresinin dolmasına 5 gün kala CHP lideri Kılıçdaroğlu’na hükümeti kurma görevini verip vermeyeceği de merak konusu oldu.

Haberin Devamı

Kulislerde bu ihtimalin, “çok zayıf” olduğu yorumu yapılıyor. Erdoğan’ın pazar gününe kadar bir görevlendirme yapmayarak beklemesi ve ardından hafta başında da önce TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp ardından da Davutoğlu’na seçim hükümetini oluşturma görevi vermesi bekleniyor.

Seçim senaryoları

Öte yandan Ak Parti MKYK da olası seçim senaryoları ele alındı. MKYK’nın ardından basın toplantısı düzenleyen Ak Parti Sözcüsü Beşir Atalay, “Başbakanımız yürüttüğü hükümet kurma çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Son olarak MHP ile görüşmesinden sonra bu görüşmelerden sonra ortak bir hükümet kurma çalışmalarının tamamlandığı ve mümkün olmadığı bilgisi verildi. MKYK’da arkadaşlarımız teşekkür etti. MKYK kendisine bu süreci başarı ile yürüttüğü, siyasette bir diyalog ve uzlaşma ile bir araya gelme paylaşma atmosferi oluşturduğu için teşekkür etti. Kurallara uygun iyi bir takvim yürütülmüştür. Sürecin normal kurallar ve meşruiyet içinde yürümesi esastır” dedi.

‘Kılıçdaroğlu’na görev vermeyecek’