Siyaset41 uzmanla ekonomi tartışıldı

41 uzmanla ekonomi tartışıldı

09.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, moderatörlüğünde basına kapalı olarak yapılan “Küreselleşme Çağında Büyüme, Gelir Dağılımı ve Ekonomik Politika” başlıklı Uluslararası Ekonomi Çalıştayı’na ilişkin düzenlediği basın toplantısında dünya ekonomisinin ve Türkiye’nin değişim içinde olduğunu kaydederek, “Sosyal demokrasinin Türkiye’de, Avrupa’da bütün dünyada amacı, büyümeyi sürdürülebilir biçimde, istikrar içinde ve herkesin meyvesini alabilecek şekilde gerçekleştirmek. Cari açığı büyümeyi yavaşlatarak değil, hızlı büyümeye rağmen düşürebilmek temel amaç olmalı” dedi.

41 uzmanla ekonomi tartışıldı


‘Sorunları tartışacağız’
CHP’nin “Küreselleşme Çağında Büyüme, Gelir Dağılımı ve Ekonomik Politika” başlıklı Uluslararası Ekonomi Çalıştayı, Derviş’in moderatörlüğünde dün Sheraton Ataköy’de basına kapalı olarak yapıldı. Kılıçdaroğlu, toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, düzenledikleri çalıştaya, dünyanın pek çok ülkesinden saygın iktisatçıların katıldığını belirterek, “Türkiye ekonomisini, sorunları masaya yatıracağız. Çözümleri tartışacağız. 41 kişilik bir ekibiz. Sayın Derviş, yönetecek. Umuyorum güzel sonuçlar elde ederiz. Elde ettiğimiz sonuçları sizinle paylaşacağız” dedi. Derviş ise dünya ekonomisinin ve Türkiye’nin değişim içinde olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
‘Cari açık büyük’
“Sosyal demokrasinin Türkiye’de, Avrupa’da bütün dünyada amacı, büyümeyi sürdürülebilir biçimde, istikrar içinde ve herkesin meyvesini alabilecek şekilde gerçekleştirmek. Aynı zamanda istikrar ve sürdürülebilirlik çok önemli. 1 yıl, yüzde 8 büyüyüp, ertesi yıl yüzde 2’ye düşmek veya negatife geçmek, bir toplumu uzun vadede ileriye götüremiyor. Dolayısıyla çok güzel yılları oldu Türkiye’nin. Çok hızlı büyüdüğü yıllar oldu. Bunun devam etmesi ve arada bir kesilmemesi gerekiyor. Onun için istikrar da çok önemli.”
Derviş, “Bazen büyüme hızı düşüyor. Bu büyümeyi sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde götürmek için neler yapılabileceğini, bunun dış ticaret, sanayi, kur ve faiz politikasıyla ilişkilerini ve bu konuda dünyadaki deneyimleri tartıştık. Türkiye’yi kırılgan kılan en önemli yapısal boyut, cari işlemler açığının büyük olması. Büyüme hızlanınca cari açık da yükseliyor. Cari açığı büyümeyi yavaşlatarak değil, hızlı büyümeye rağmen düşürebilmek temel amaç olmalı” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler