Siyaset 'AB’nin bize karşı adımları ters teper'

'AB’nin bize karşı adımları ters teper'

13.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine karşı yaptırım hazırlığı yapan AB’yi uyaran Çavuşoğlu, “AB’nin bize yönelik atacağı adımların faydası olmaz, ters teper” dedi

AB’nin bize karşı adımları ters teper

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “AB’nin bize yönelik atacağı adımların herhangi bir faydası olmaz, ters teper” dedi. Çavuşoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile heyetler arası ve ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İsviçre ile ikili ilişkileri her alanda geliştirme konusunda mevkidaşıyla mutabık olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Garantör ülkeyiz’

Çavuşoğlu, AB ve BM’yi uyarmalarına rağmen Türk halkının haklarını ve paylaşımı garanti altına almadan uzun zamandır Rum tarafının sondaj çalışmalarını ısrarla sürdürdüğüne dikkati çekti. Garantör ülke olarak, Türkiye’nin kıta sahanlığında ve KKTC’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verdiği ruhsat alanlarında sondaj faaliyetlerine başladıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Burada AB ve BM’nin Kıbrıs Türk halkının ve KKTC’nin yaptığı öneriler çerçevesinde bir komisyon, bir mekanizma aracılığıyla Kıbrıs Türk halkının haklarını garanti altına alması gerekiyor” dedi. Çavuşoğlu, “Türkiye her zaman Kıbrıs’ta kalıcı bir barıştan ve kalıcı bir çözümden yanadır” dedi. Çavuşoğlu, AB ile Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi anlaşmalarının aynı anda yürürlüğe girmesini istediklerini dile getirerek, “AB’nin saçma sapan bu dayanışma anlayışıyla yanlışların arkasında durmaması gerekiyor” diye konuştu. Çavuşoğlu, “(AB’nin) Bize yönelik atacağı adımların herhangi bir faydası olmaz, ters teper. Oraya ilave adımlar da atarız. Buna da kimse engel olamaz. Kıbrıs’taki faaliyetlerimizi daha da artırırız. Hiç bu konuda tereddüt etmeyiz. Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin haklarını korumak, kollamak için ne gerekiyorsa onu yaparız” dedi.

Haberin Devamı

AB’nin bize karşı adımları ters teper

‘Barış sürecini canlandırmak istiyoruz’

PKK’lı bir teröristin (Ferhat Abdi Şahin) Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) binasına gitmesinin kendilerini çok rahatsız ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, “Bugün aldığımız bilgiye göre bu terörist İsviçre havaalanlarını kullanarak İsviçre’ye girmemiş. Demek ki başka bir ülke üzerinden, AB Schengen Anlaşması’ndan faydalanarak gitmiş, ama sonuçta BM’ye kırmızı bültenle aranan bir teröristin girme sebebi ne olursa olsun gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

Lefkoşa ve Atina’nın ardından Türkiye’ye geldiğini dile getiren Cassis ise, ziyaretlerin amacının Kıbrıs meselesinin tekrar ele alınması olduğunun altını çizdi. Cassis, şunları söyledi: “Kıbrıs meselesini çözüm yönünde nasıl canlandırabiliriz, bunu farklı taraflarla görüşmek istedik. Kıbrıs meselesinde barış yönündeki görüşmeler için Crans Montana’da olduğu İsviçre’nin farklı şehirlerinde gerçekleşti. Şimdi bu aşamadan sonra bu barış sürecini tekrar canlandırabilir miyiz gibi konuları mevkidaşımla görüştük.”

Haberin Devamı

AB’nin bize karşı adımları ters teper

Önal, Satterfield’ı kabul etti

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Satterfield’ı kabul etti. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Sayın Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sedat Önal’ı ziyaret etmiştir” denildi.

Yazarlar