06.07.2008 - 13:38 | Son Güncellenme:
Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR/BOLU (DHA)
ABANT Platformu’nun, ‘Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak’ konulu toplantısında açıklanan sonuç değerlendirmesinde, şiddet ve Kürtlere yönelik asimilasyon politikaları reddedilerek, anadilde eğitim ve öğretimin vazgeçilmez bir insan hakkı olduğu görüşü savunuldu.
Bolu Abant Tabiat Parkı’nda bulunan Abant Palace Otel’de, Abant Platformu’nun 3 gün süren toplantısı sonuç değerlendirmesi ile sona erdi. İslamcı- Kürt yazar olarak tanıtılan Altan Tan, “Türkiye’nin öncelikli ve en önemli sorunlarından biri olan Kürt sorununun çözüm yoluna girmesi, sağlıklı bir diyalog ortamının oluşmasına, önyargıların yıkılmasına ve karşılıklı güvenin tesis edilmesine bağlıdır. Platformun amacı çözüm için elverişli bir iklim, dil ve zeminin oluşmasına katkıda bulunmaktır” diyerek, bu doğrultuda sonuç değerlendirmesinde sıralanan kararları şöyle açıkladı:
* Amaç bir çözüm programı etrafında tarafları mutabakata ikna etmekten ziyade, diyalogsuzluğu sona erdirmek için sağlıklı ve dinamik iletişim kaynakları açmaktır. Temel prensip olarak açık bir şiddet çağrısı içermedikçe her fikrin serbestçe ifade edilebilmesini ve tartışmasını savunuyor; farklı düşünen bütün kişi ve grupların fikirlerini beyan etme hakkına herkesten saygı bekliyoruz.
* Her türlü şiddetin ve şiddet içeren yöntemlerin mutlak olarak red edilmesini, Kürt sorunun çözümü için vazgeçilmez bir ön şart addediyoruz. Kürtlere yönelik asimilasyon politikalarını reddediyoruz. Türk ve Kürt ayrımının karşılıklı olarak homojenleştirmek, ötekileştirmek ve yabancılaştırmak amacıyla kullanılmasına karşı çıkıyoruz.
* İtiraf etmek gerekir ki, Kürt sorunu etrafında geçmişte çok acı olaylar yaşanmıştır. Bu acı olaylar, yenilerinin yaşanmaması için bir tecrübe olarak hatırlanmalı, bir kan davasına dönüştürülmemelidir.
* Kimsenin elinde kitlelerin vekaleti yoktur. Bu nedenle bir toplum adına konuşmayı, bir temsil niteliği öne sürmeyi çözümü zorlaştıran bir üslup ve muhakeme tarzı olarak görüyoruz.
* Barış içinde birlikte yaşama özlemimizin gerçekleşmesi için Kürtlerin yoğun oldukları Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde ekonomik kalkınma büyük önem taşımakla birlikte, yöre insanlarının şeref ve haysiyetlerinin hak ettikleri gibi yüceltilmesi de zorunludur.
* Bu cümleden olmak üzere, temel insan haklarıyla ilgili tüm uluslararası sözleşmelerde yer verilen sosyal, kültürel ve siyasi hakların eksiksiz ve çekincesiz kabulü elzemdir.
* Anadile saygı, insana saygıdır. Anadili konuşma, eğitim ve öğretimde kullanma hakkının vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu ve bu hakka karşı çıkmanın hiçbir gerekçesi olmayacağını düşünüyoruz.
* Kürt sorunu etrafında hukuk devleti sınırları dışına çıkan bütün uygulamaları red ediyoruz.
* Abant Platformu olarak bu toplantının insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı, güven verici bir ortamın oluşturulmasına ve sürdürülmesine katkıda bulunduğuna inanıyoruz.
* Barışı ve geleceği hedefleyen çözüm arayışımız, yüzyıllardır ortaya konan birlikte yaşama iradesinden güç almaktır.”