Siyaset ABD bunu nasıl izah edecek?

ABD bunu nasıl izah edecek?

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi’nin ardından Dolmabahçe Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecileri gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD  bunu  nasıl izah edecek

Terörle mücadele konusunda atılacak adımlara ilişkin zirvede alınan kararlara yönelik bir soru üzerine Erdoğan, D-8 ülkelerinin tamamında terörle mücadele kararlılığının olduğunu dile getirerek, “Özellikle PKK olsun, FETÖ olsun bu konularda buradaki ülkeler, ellerinden gelen bütün gayreti gösterecekler ve bizle istihbarat noktasında her türlü dayanışmanın içerisinde olma kararlılıkları var. İster El Kaide olsun, ister Eş-Şebap olsun, ister bizdeki gibi FETÖ olsun, kim olursa olsun bunların üzerine gitme kararlılığını ortaya koyduk” dedi.
‘Hadi buyrun!’
Suriye’deki PYD, YPG gibi terör örgütleriyle bir başka terör örgütünün üzerine gitme anlayışını eleştiren Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir anlayış olamaz. İşte buyrun, Rakka’da terörist başının posterini orada bir yere asmışlar. Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek? Hadi buyrun. Lafa geldiği zaman ‘PKK terör örgütüdür’ diyorsun. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ‘terör örgütüdür’ diyor. Peki, Fransa’da kendi devlet televizyonunda, binaya aynı şekilde terörist başının posterini astılar ve polis de oradan seyrediyor. Bunu neyle izah edecekler? Terörle mücadelede dayanışma bu mu? Ama biz ikili görüşmeyi yaptığımız zaman diyorlar ki ‘Biz terörle mücadelede yanınızdayız.’ İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz. Yanımızda olsanız polisinizle bunları korumazsınız. Almanya’da yürüyüş yapıyorlar, yürüyüş yaparken polis nezaretinde, güvenlik altında her türlü bağırma, çağırma ve posterlerle beraber yürüyüş var. Dürüst değiller. Ben kendilerini önce dürüst olmaya davet ediyorum. Ondan sonra da bizden zaman zaman bazı talepte bulunmasınlar. Bilsinler ki her şeyin bir karşılığı vardır.
‘Eşit söz hakkı esas’
20 yılı geride bırakan ve olgunluk çağına doğru yelken açan D-8’in günümüz dünyasında artık daha fazla görünürlük kazanması gerekiyor. Zirve oturumunda da belirttiğim üzere D-8 üyesi ülkeler olarak geleceğimizi birkaç uluslararası kuruluşun ve aktörün insafına bırakamayız. Bizler dünyanın irili ufaklı tüm ülkelerinin eşit şekilde söz sahibi olduğu, küresel refaha ortak olduğu, insanlığın geleceğine beraberce yön verdiği bir düzenin savunucularıyız. Biz kendimiz rahat yaşayacağız diye milyarlarca insanın emeğini, alın terini sömüremeyiz.”

ABD’den Öcalan posterine kınama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, Rakka’da terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterinin açılmasını kınadıklarını bildirdi. Galloway, “PKK, 1997 yılından bu yana ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştır ve PKK’yı bölgede istikrarsızlaştırıcı bir aktör olarak görüyoruz. PKK lideri ve kurucusu Abdullah Öcalan’ın posterinin Rakka’nın kurtuluşunda açılmasını kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Galloway, “ABD, NATO müttefiki Türkiye’yi onlarca yıldır PKK’ya karşı verdiği mücadelesinde desteklemeye devam etmektedir ve bu çatışmada Türkiye’nin verdiği kurbanların farkındadır” dedi. l AA