Siyaset ‘ABD ile diyalog kanalları güçlenecek’

‘ABD ile diyalog kanalları güçlenecek’

22.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada geçen hafta gerçekleştirilen NATO Zirvesi’ne ilişkin de bilgi verdi.

‘ABD ile diyalog kanalları güçlenecek’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:
TÜRKİYE’SİZ OLMAZ: NATO içinde Amerika’dan sonra en büyük ikinci orduya ve en kritik stratejik konuma sahip olan Türkiye, ittifaka karşı sorumluluklarını bugüne kadar eksiksiz yerine getirmiştir. Zirvede bir kez daha görülmüştür ki Türkiyesiz bir NATO’nun bırakınız mevcut gücünü korumayı, varlığını sürdürmesi dahi oldukça güçtür. NATO’dan ve müttefiklerden her alanda ülkemizin bu önemine ve katkısına uygun bir yaklaşım beklediğimizin altını bir kez daha çiziyoruz.

Haberin Devamı

ABD İLE MAKSİMUM FAYDA: Yaklaşık 17 yıllık geçmişimiz olan Sayın Biden’la bu defa ABD Başkanı sıfatıyla ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatmak üzere bir araya geldik. ABD ile üstesinden gelinemeyecek hiçbir meselemizin bulunmadığı, tam tersine iş birliği alanlarımızın çok daha geniş ve kârlı olduğu üzerinde mutabık kaldık. Amerika ile diyalog kanallarımızı her düzeyde güçlendirmek suretiyle Biden’la yakaladığımız bu güzel iklimi ülkelerimiz bakımından maksimum faydaya dönüştürmekte kararlıyız.

YENİ BİR DÖNEM: Türkiye’nin isteği siyasi ve ekonomik her alandaki egemenlik haklarına saygı duyulması, sınırları içinde ve dışında terör örgütleri ile yürüttüğü mücadeleye destek verilmesidir. Bu şartlarda her ülkeyle olduğu gibi Amerika ile de yakın müttefiklik ilişkileri kurmaya ve geliştirmeye hazırız. Ülkemizin hiçbir devletle kurduğu ilişki diğerlerinin alternatifi değildir, tam tersine işbirliği arayışlarımızın hepsini de kendimiz, muhataplarımız, bölgemiz ve tüm insanlık için birbirlerinin tamamlayıcısı olarak görüyoruz. ABD ile olumlu ve yapıcı temelde yeni bir dönemin kapılarını araladığımıza inanıyoruz.

Haberin Devamı

ŞUŞA BEYANNAMESİ: Zirve’nin ardından Azerbaycan’da Aliyev’le birlikte imzaladığımız ve dünyaya ilan ettiğimiz Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerimizde yeni bir dönemi başlattık. Pek çok anlaşmayı çok yakın zamanda Türkiye ve Azerbaycan olarak imza altına alacak, böylece kardeşliğimizin hukuki temelini daha da güçlendireceğiz.

ERMENİSTAN İÇİN FIRSAT: Önümüzdeki aylarda ülkemizde gerçekleştireceğimiz Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi Toplantısı’nda somut adımların çoğunu atmayı planlıyoruz. Bölgenin yeniden huzura ve istikrara kavuşmasından en çok faydayı sağlayacaklardan biri de şayet önlerine çıkan fırsatı değerlendirebilirlerse Ermenistan olacaktır.