Siyaset ABD’nin hatasından döneceğini umarız

ABD’nin hatasından döneceğini umarız

31.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ABD askerlerinin YPG arması takmasıyla ilgili  olarak, “ABD’nin bu hatasından döneceğini ümit ediyoruz” dedi.

ABD’nin hatasından  döneceğini umarız

Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen ilk Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, Kurtulmuş gazetecilere açıklamalarda bulundu. Açıklamalar özetle şöyle:

Haberin Devamı

YIKILAN İLÇELERE ONARIM: Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablo detaylarıyla masaya yatırıldı. Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320’dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır.

DOSTLUĞA ZARAR: ABD askerlerinin YPG armasıyla sahada görülmesi gerçekten rencide edicidir, dostluk ilişkisine zarar vericidir. Türkiye’nin ABD ile özellikle NATO kapsamında sürdürmüş olduğu dostluk kurallarıyla bağdaşır bir görüntü değildir. Türkiye’nin birinci derecede terör örgütü olarak benimsemiş olduğu örgütün armasını Amerikan askerlerinin kullanması dostluk değildir. ABD’nin bu hatasından döneceğini ümit ediyoruz. Kaldı ki ABD’nin Suriye senaryosundaki geçici birtakım hesaplar yüzünden, Türkiye gibi sağlam müttefikini rencide edecek tavrı sürdüreceğine de ihtimal vermiyoruz.

Haberin Devamı

ANLAŞMA KOLAY GÖZÜKMÜYOR: (İsrail ile yürütülen sürece ilişkin) Abluka ya da ambargo meselesi en azından orada yaşayan insanların yaşamını kolaylaştıracak bir hale dönmeden, Türkiye’nin bu anlaşmaya ‘evet’ demesi kolay gözükmüyor. Olumlu mesafelerin alındığını belirtmek isterim. Ümit ederiz ki Gazze halkının yaşamış olduğu bu gayri insani ambargo en kısa sürede bitmiş olur.

İKİ KADİM KOMŞU (Rusya Devlet Başkanı Putin’in ‘Türkiye ile ilişkileri iyileştirmeye hazırız ancak Ankara adım atmalı’ sözlerine ilişkin olarak): Türkiye ve Rusya bu bölgede, iki kadim komşudur. Türkiye bile bile bu uçağın düşürülmesi meselesi içerisinde yer almamıştır. Keşke Rus uçakları Suriye’deki iç savaşın tarafı olarak bu savaşa müdahale etmeseydi. İlişkiler kısa sürede tamir edilebilir, iki ülke arasında aşılmaz engeller yok.

ERKEN SEÇİM YOK: En kısa zamanda başkanlık sistemi ile ilgili teklifimiz TBMM’ye getirilecektir. Türkiye’nin ufkunda hiçbir şekilde bir erken seçim yoktur. Bunu konuşmak, öncelikle milletin iradesine saygısızlık olur.

YARGI CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA BAĞLI: Yargı kurum ve kuruluşları Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır. Yüksek yargı mensupları başkanları Cumhurbaşkanı çağırdığı zaman toplantıya katılırlar, yadırganacak bir husus değildir. Cumhurbaşkanı ne bu toplantılarda onların yargı faaliyetlerine müdahale etmiştir ne de çay toplama faaliyetlerine katıldıkları zaman yargı bağımsızlıklarını ihlal etmişlerdir.

Haberin Devamı

FİDAN KONUŞULMADI: (MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın görevden alınacağı iddiaları) Bu doğru değil. MGK’da böyle bir konu gündeme gelmedi. Kulislere göre hareket edemeyiz.

‘PARALEL’DE YENİ SAFHA: MGK’nın tavsiye kararıyla birlikte paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Paralel Devlet Yapılanması ilk kez terör örgütü olarak nitelendirilmiştir. Dolayısıyla bunun gerektirdiği her şey hükümet ve yargı birimleri tarafından yerine getirilecektir.

Yazarlar