Siyaset ABD’nin yaptığı hatayı yapmayın

ABD’nin yaptığı hatayı yapmayın

06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zeytin Dalı Harekâtı’nın Tel Rıfat da dahil bütün o bölge temizlenene kadar süreceğini açıklayan Kalın, “PYD konusunda ABD ikna edemedi, Fransa ikna etmeye çalışıyor” dedi. Kalın, Şimşek’in istifa ettiği iddiası konusunda bilgileri olmadığını söyledi.

ABD’nin yaptığı hatayı yapmayın

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fransa’nın Menbiç’e asker gönderdiği ve Türkiye’yi SDG’ye yönelik ikna etmeye çalıştığına dair iddiaları konusunda, “ABD’nin yaptığı hatayı siz de yapmayın. PYD-YPG konusunda ABD ikna edemedi Fransa ikna etmeye çalışıyor gibi görüntü var” dedi. Ekonomi koordinasyonunda görüş ayrılığı olmadığını da söyleyen Kalın, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine dair iddialara ilişkin de, “bize gelen bir şey yok” dedi.

Haberin Devamı

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Kalın, şunları söyledi:

OPERASYON SÜRECEK: (Ortak bildiride PYD-YPG ifadesinin yer almaması) Ortak açıklamada atıf var. ‘Terörle mücadele kisvesi adı altında yeni gerçeklikler yaratılması’ ifadesi PYD’ye atıftır. Bizim pozisyonumuz değişmeyecek. Tel Rıfat da dahil bütün o bölge terör unsurlarından temizlenene kadar bu harekat devam edecektir. Zeytin dalının kapsamının ne olacağının kararını Türkiye verir.

RUSLAR ‘PYD YOK’ DEDİ: (Tel Rıfat ve Menbiç’e olası operasyon) Tel Rıfat konusunda Rusların bize söylediği burada YPG-PYD unsurları neredeyse kalmadığı yönünde. Kendi kaynaklarımızdan teyit edeceğiz. 3800 terörist elemine edildi daha fazlası da kaçtı. Bir kısmı Tel Rıfat üzerinden kaçtı. Dün Afrin içinde de benzer istihbarat geldi ve operasyon da yapıldı. Bölgeden PYD/YPG tamamen temizlenmesi önceliğimiz. Orada da bir takım hareketlenmeler olabilir. Tel Rıfat, Afrin’in uzantısı gibi. Menbiç konusunda ABD ile müzakere var. SDG adı altında kamufle edilen güçlerin bölgeden çıkarılmasıdır. Buranın güvenliğini Türkiye ABD birlikte sağlayabiliriz. Bizim pozisyonumuz aynı. ABD’den farklı çelişkili açıklamalar da geliyor. Ciddi kafa karışıklığı var. Suriye’den çıkılacağına dair farklı açıklamalar. ABD bir karar vermeli.

Haberin Devamı

BAŞKA TEHDİT İSTEMİYORUZ: (Ruhani’nin ‘Afrin rejim ordusu girmeli’ sözleri) Ruhani toplantıda bu konuyu gündeme getirdi. Bizim pozisyonumuz bu konuda net. Güvenlik öncelikleri çerçevesinde, Afrin’in güvenliğinin yerel unsurlarla sağlanması öncelikli hedefimiz. Biz bir tehditten kurtulup başka bir tehdit ile karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Afrin’de bulunan yerel güçler üzerinden MİT çalışma yürütüyor.

AYNI HATAYI YAPMAYIN: (Fransa’nın Menbiç’e asker gönderdiği iddiası) Bize söyledikleri, Menbiç’e asker göndermeleri söz konusu değil. 50 kişilik Fransız askeri grubunun gittiği haberleri çıkıyor. Kaynaklarımızdan kontrol ediyoruz, doğrulanması halinde Fransızlarla açık konuşuruz. Fransız makamlarına mesajımız; ABD’nin yaptığı hatayı siz de yapmayın. PYD YPG konusunda ABD ikna edemedi Fransa ikna etmeye çalışıyor gibi görüntü var. ‘SDG; PYD-YPG değildir’ söylemi ABD’lilerin bizi ikna etmeye çalıştığı bir şey. Fransızların bu çabası da beyhudedir.

Haberin Devamı

‘Ekonomide olağandışı durum yok’

Enflasyonla mücadele devam ediyor, yüzde 10’lar civarında. Düşürülmesi çalışmaları devam edecek. Zaman zaman ekonomi koordinasyonunda bir takım görüş ayrılıkları olduğuna dair spekülatif haberler çıkıyor, bunlar gerçeği yansıtmıyor. (Erdoğan’ın Merkez Bankası ile ilgili ‘arkamdan işler çevrildi’ sözleri) Cumhurbaşkanımız ekonomiyi yakından takip eden bir lider. Ekonomi ekibi ile yakın mesaide olmuştur. Zaman zaman özel toplantı yapıldı gibi haberler bizim açımızdan rutin. Faizler konusunda Cumhurbaşkanımızın durumu net oldu. Faizlerin düşürülmesi hem kamu hem de özel bankaların konusunda bir hamle olacaktır. Bunun dışında olağandışı bir hadise yok.

BİZE GELEN BİR ŞEY YOK: (Kabine revizyonu ve Mehmet Şimşek’in istifası iddiaları) Şu anda öyle bir gündem yok. Mehmet Şimşek istifa ettiği iddiası, bir iddia. Bize gelen bir şey yok.

Haberin Devamı

‘Kimse oraya şov amacıyla gitmedi, Şehitlerimizi yad ettik’

Hatay’da sınır karakoluna sanatçı ve sporcularla. bir ziyaret oldu. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Kimse oraya şov amacıyla gitmedi. Şehitlerimizi yad ettik. Ana muhalefet lideri bu konuya çok seviyesiz şekilde müdahil oldu ve sanatçılara yönelik ağır ifadeler kullandı. Bir tarihi referansla bir konuyu hatırlatmak istiyorum. Çanakkale, İstiklal savaşlarında, Kore Savaşı Kıbrıs harekatı, 15 Temmuz’da döneminde sanatçıları kanaat önderleri milli duyarlılıkla asker ve devletinin yanında olmuştur. Ana muhalefetin neden rahatsız olduğunu anlamakta zorlanıyoruz, sakil ifadeler kullanarak kendini küçük düşürmektedir. Polemik yapmak, başka şekilde yansıtmak ana muhalefetin siyaset tarzının sefaletini ortaya koymaktadır.

O DA KAMUFLAJ GİYSİN: Kılıçdaroğlu’na şunu sormak lazım. Sizi tutan ne? Buyurun siz de gidin. Bir sınır karakolunu siz de ziyaret edin. Yanınıza kimi almak istiyorsanız alın. Siz gitmek istediniz de oradaki komutan, vali, ‘hayır, gelmeyin mi?’ dedi. Kendileri de gitsinler, hatta kamuflaj giysinler. Gitsinler askerimizle birlik, beraberlik içinde olduklarını net bir şekilde ortaya koysunlar. Zeytin Dalı Harekâtı’nın başarısını hazmedemeyenler kulübünde bulunmaktan artık vazgeçsinler.

Haberin Devamı

BİLGİ ULAŞMADI: (Selfie çeken askerin görevden alındığı iddiası) İnsani bir tablo idi. Görevden alındığına dair bilgi ulaşmadı.

KINIYORUZ: (Hakan Atilla davası) Hakan Atilla davası hukuk skandalıdır. Avrupa’da 20 banka buna muhatap olmuştur. Belli konularda anlaşılmıştır. Buraya bakınca bunun dışında bir yol izlendi. Şahit diye çıkarılanların kimler olduğunu gördük. Kararı kınıyor ve reddediyoruz. Takipçisi olacağız.