Siyaset ‘Açık oy’ gerginliği

‘Açık oy’ gerginliği

11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, kabine girmeden “kabul” anlamına gelen beyaz pulu zarfa atarken poz verdi.

‘Açık oy’ gerginliği

Aydın Milletvekili Anayasa Komisyonu Sözcüsü Abdurrahman Öz de kabine girmesine rağmen perdeyi çekmeyip poz vererek beyaz pulu zarfa attı. Bu fotoğraflar, sosyal medyada en çok kullanılan görüntü oldu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da kabine girmeden oy kullanması üzerine kendisine, “Sayın Bakan suç işliyorsunuz!” diye seslenen CHP’lilerle tartıştı. CHP’li vekillerce görüntülenip sosyal medyada paylaşılan tartışmaya ilişkin kayıtta, Akdağ’ın, laf atan CHP’lilere, “Seni ne ilgilendiriyor? Sana mı soracağım lan!” karşılığını verdiği duyuluyor. Akdağ’ın bu çıkışı üzerine salonda kısa süreli
itiş kakış yaşandı.

Bu arada CHP’li Tuncay Özkan da kabine giren AK Partili vekillere, “açık oy kullanmalarını” söyleyen milletvekilleri olduğunu belirterek, Aydın’a “Başkan burada müdahale ediliyor, odaya girdi” diye bağırınca, AK Partili Yusuf Başer ile tartıştı. Başer, “yalan söylüyor” diye bağırırken, Özkan, “yalancı sensin, terbiyesiz” karşılığını verdi. TBMM İdare Amirleri devreye girerek, ikiliyi ayırdı. Özkan, twitter’dan olaya ilişkin görüntüyü “Kabine girerek AKP’li vekillere açık oy kullanmalarını söyleyen AKP Mv müdahale ettim durumu başkana da ilettim ama nafile! Zorbalık egemen” mesajıyla paylaştı.

‘Gizlilik’e uygun

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, sonucun açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, Başkanlık Divanı’nın ve kendilerinin uyarılarına rağmen AK Partililerin neredeyse tamamının kabinlere girmeden dışarıda ve göstererek oy kullandığını belirterek, Divan’ın bundan sonraki oylamalar için daha ciddi tedbir almasını istedi. Altay, “Aksi bir durum, bu parlamentonun itibarına ve bu teklifin görüşmelerine çok ciddi bir gölge düşürecektir” dedi.
Aydın ise, “Gizli oylama, esasına uygun olarak gerçekleşmiştir” karşılığını verdi. CHP’liler bu sözlere, “Kabine girmeden oy kullandılar. Hepsi kayıtlı. Fotoğraf, video, tutanaklar var” diye tepki gösterdi.

‘İhlali yapan çekim yapanlar’
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, anayasa ve iç tüzükteki usule uygun bir oylamanın gerçekleştiğini belirterek, “Fakat bazen, yayın yapmaya, kameraman olmaya çok hevesli milletvekili arkadaşlar -orada oy kullanan milletvekillerini- canlı yayında Periscope’la Türkiye genelinde yayın yapma alışkanlığını maalesef sürdürüyorlar. Gizliliği ihlal eden varsa telefonlarıyla veya burada kameralarıyla çekim yapan milletvekilleridir” dedi.