Siyaset Adalet beklemedi!

Adalet beklemedi!

27.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Powell desteği

Adalet beklemedi






Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ı 1991'de işkenceyle öldürdükleri iddia edilen sekiz polisten dördü, yaşanan tebligat skandallarına rağmen "cezada indirimle" 4 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların 2006'da zamanaşımına girecek davayı uzatmayı amaçladığını vurgulayan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararından önce verdiği 2001'deki cezaların aynısını dün yine verdi.
Emekli başkomiser İbrahim Dedeoğlu'nun avukatı Recep Onaran, taraf haline geldiğini iddia ettiği mahkeme için "reddi hâkim" talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Ziya Ünal da, davayı uzatma amaçlı bulduğunu söylediği bu talebi reddetti.
Orhan'ın avukatı Mehmet Emin Bağcı da sanıklara "işkenceci" suçlamasıyla işkence yapıldığını iddia etti. Bağcı, işkencenin insanlık suçu olduğunu söylemesi üzerine gülen müdahil avukatlara da "Burası tiyatro değil" diye kızdı. Emekli polisler Sadi Çaylı ve Süleyman Sinkil'in avukatı Mehmet Ener de salonda ABD'li gözlemci bulunması nedeniyle savunma yapmayacaklarını bildirdi.

İndirim uyguladı
Ünal da sanıklar Tansel Kayhan, Talip Taştan, Mehmet Kırkıcı ve Muammer Eti'nin beraatını; Dedeoğlu, Çaylı, Sinkil ve Orhan'ın "öldürme amacı olmadan darpla adam öldürme" ve "işkence" suçlarından 10 yıl 8'er ay hapse mahkûm edildiklerini açıkladı. Cezada, "faili kimin öldürdüğü belli olmadığı" gerekçesiyle yarı, TCK'nın 59. maddesi uyarınca da takdiren 6'da 1 oranında indirim yapan Ünal, sanıkların 4 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkûm edildiklerini bildirdi. Yargıtay kararı onarsa, sanıklar yaklaşık 1 yıl 8 ay cezaevinde kalacak.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, bir süre önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e gönderdiği mektupta, Altınbaş davasında, polislere tebligat yapılamamasının Türkiye'yi sıkıntıya sokacağını, davanın zamanaşımına girmeden sonuçlandırılmasının önemli olduğunu vurgulamıştı.

Altınbaş'ın 1991'de öldürülmesine rağmen, 10 polis hakkındaki dava ancak 1998'de açılabildi. Mahkeme, 2001'de de dün verdiği kararın aynısına imza atarak dört polisin beraatına, dördünün cezalandırılmasına karar verdi. Yargıtay, bu kararı usul yönünden bozdu. Bulunamayan 2 sanığın dosyası da ayrıldı.





SİYASET


Adalet beklemedi!
AB'nin son formülü 'uyum senedi'
İş Annan'a kalıyor
Annan Planı'nın 4'üncü versiyonunda ne var?
Avrupa Parlamentosu AKP'yi paylaşamıyor
Yeni başkanı 17 dev yatırım bekliyor
Esenyurt'ta düğün gibi seçim toplantısı
Sen misin yıkarım diyen!
AKP bahiste bire iki kazandırıyor
Gözaltındakiler oy kullanabilecek
Bahçeli: Anketlerle halk yönlendiriliyor
Elazığ'da Ağar'a 281 kurban kesildi
Seçimden kısa notlar