Siyaset ‘Adalet ve iyilik için yarışmalıyız’

‘Adalet ve iyilik için yarışmalıyız’

17.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Nevşehir’de Hacı Bektaş Veli’yi anma törenlerine katılan Kılıçdaroğlu, ülkenin temel problemlerinin çözülmesi için yeni bir ahlaki anlayışın şart olduğunu belirterek “İyilikte ve adalette yarışmalıyız. Helalleşmeliyiz, kucaklaşmalıyız ve barışmalıyız” dedi.

‘Adalet ve iyilik için yarışmalıyız’

Mehtap Gökdemir - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde dün düzenlenen 59. Ulusal, 33.Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katıldı. Kılıçdaroğlu törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÖFKEDEN ARINMALIYIZ: Bu toplantılarda, barıştan, birlikten, beraberlikten, kucaklaşmadan söz ederiz. Dolayısıyla bu söylemlerimizin altını hep beraber doldurmak zorundayız. Sevgi, barış, huzur evet; birlikte bunların altını doldurmak zorundayız. Hünkar’a göre; yüreğimiz, gönlümüz büyük bir şehre benzer. Ve yüce Allah, kainatta neyi yarattıysa bu şehirde yani kalbimizde bulunmaktadır der. Hünkar, bu şehrin ilim, cömertlik, utanma duygusu, sabır, kanaat, korku ve edep ilkeleriyle korunduğunu söyler. Hünkar’ın bu inanışı ışığında hem kendi yüreğimizi hem de ülkemizi yani toplumsal, siyasal, kültürel, tarihsel kalbimizi yeniden sağlıklı kılmalıyız. Öfkeden arındırmalıyız. 

HERKESE KARŞI AÇIK VE BERRAK: Az önce de ifade ettiğim gibi Hünkar, büyük bir şehre benzettiği kalbimizin ilk muhafızı olarak öncelikle bilimi, yani ilmi görür. İlim irfandır, erdemdir. Aklın oluşturduğu hazinedir. Yunus’un dediği gibi, kendini bilmektir, farklı düşünceye saygıdır. Kimseyi ötekileştirmemek, dışlamamaktır. İlim bize, herkese, her kesime karşı zahir yani açık ve berrak olmayı öngörür. 

Haberin Devamı

YENİ AHLAKİ ANLAYIŞ ŞART: Hünkarın yüreğimizi koruduğuna inandığı bir diğer muhafız da utanma duygusudur. Ülkemizin temel problemlerinin çözümünde yeni bir ahlaki anlayış şarttır. Bu şartın yerine getirilmesi için de utanma duygusunu özellikle devleti yönetenlerin içselleştirmesi gerekir. 

KANAAT EN ÇOK YÖNETİCİ SINIFI İÇİN GEÇERLİ: Hünkara göre yüreğimizi koruyan muhafızlar arasında kanaat de vardır. Ve kanaat en çok yönetici sınıfı için geçerlidir. Özellikle siyasetçilerin devleti yönetenlerin yeterli olandan daha fazla mal ve mülk edinme duygusunu kalplerden silmeleri gerekir. Çünkü siyasetçiler yani yönetenler devleti bir zenginleşme aracı olarak görmemelidirler.

HUZUR, GÜVEN, KARDEŞLİK: Hünkara göre yüreğimizi koruduğuna inanılan son muhafız ise edeptir. Her kim bizim yanımızda bulunup yüreğindeki kin, intikam duygusunu öldürmemişse bizimle yürüyecek bir yolu yoktur. Bizler, Hünkar’dan öğrendiğimiz üzere tüm inançlara, o inançlarının tüm mensuplarına saygı duyar, saygı gösteririz. Bizler kişisel hırslarımızdan, ihtiraslarımızdan arınmalıyız. İyilikte ve adalette yarışmalı ve bunun mücadelesini vermeliyiz. Helalleşmeliyiz, kucaklaşmalıyız ve barışmalıyız. İhtiyacımız olan Hünkar’ın aslan ve ceylanı kucağında buluşturan huzur, güven ve kardeşlik duygusudur. Aslan ile ceylanın bir arada yaşayacağı bir ülkeyi elbirliğiyle kuracağız. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyetimizi, ikinci yüzyılda Allah’ın izniyle demokrasi ile taçlandıracağız.

Haberin Devamı

Altılı masa bu kez SP’de toplanacak

Altılı masa Saadet Partisi ev sahipliğinde pazar günü bir araya gelecek. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı ağırlayacak.

Altılı masanın gündeminde bundan sonraki toplantıların ne şekilde devam edeceği, nasıl bir periyoda evrileceği yer alıyor. Altılı masadaki kurmaylar, “Bundan sonraki sürecin nasıl devam edeceği, bu birliktelik nasıl daha ete kemiğe büründürülebilir, nasıl bir yol yürünebilir ilkeler bazında bu toplantıda gündeme gelebilir ya da en azından bundan sonraki süreçte nasıl bu konular müzakere edilebilir onlara temas edilebilir” değerlendirmesini yaptı. Edinilen bilgiye göre “ortak cumhurbaşkanı adayı” konusuna bu toplantıda girilmeyecek. 

Haberin Devamı

‘Adalet ve iyilik için yarışmalıyız’

Aras’ı ziyaret edip türkü dinledi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, down sendromlu Çağatay Aras’ı ziyaret etti. İstanbul Kurtköy’de yaşayan down sendromlu bağlama sanatçısı Çağatay Aras’ı evinde ziyaret eden Kılıçdaroğlu’na, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eşlik etti. Kılıçdaroğlu’nun, bağlama çalmaya ne zaman başladığını sorduğu Aras, “5 yaşında kendim öğrendim. İyi ki seni gördüm” dedi. Kılıçdaroğlu, Aras’ın bağlamayla çaldığı türküleri dinledikten sonra Beşiktaş forması hediye etti. - ANKARA DHA