Siyaset Adil düzenden serbest piyasaya

Adil düzenden serbest piyasaya

17.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adil düzenden serbest piyasaya

Adil düzenden serbest piyasaya

       KAPATILAN RP'nin milletvekilerinin siyasi yaşamını sürdürdüğü FP, bugün yeni politikalarını açıklayarak bir yaşını kutluyor. Bilkent Oteli'ndeki toplantıda FP lideri Recai Kutan, "Türkiye'nin öncelikleri ve temel görüşlerimiz" adı altında, 30 senelik liderleri Necmettin Erbakan'ın ekonomik yapı için hedeflediği "adil düzen"den vaçgeçtiklerini ve serbest piyasa ekonomisini benimsediklerini açıklayacak.
       "Batı'da ne uygulanıyorsa bizde de o uygulansın" ana temasının işleneceği toplantıda ayrıca, laiklik için de "laikliğe taraftarız, ancak laikçiliğe taraftar değiliz. Laiklik ideoloji olmamalı ve topluma dayatılmamalıdır" denilerek devletin dine karışmaması istenecek.
       "Biz her kesimle uyum ve diyalog içinde olmak istiyoruz. Bizi eski partilere benzetmeyin. Biz yepyeni bir partiyiz" mesajının verileceği günde, sivil bir Anayasa'ya ihtiyaç duyulduğu ve DGM'lerin kaldırılması gerektiği de ifade edilecek. Özelleştirmeye karşı olmadıklarının açıklanacağı, "Ancak özelleştirme ekonomik bir olgu olarak değil siyasi ahlak açısından görülmelidir" denecek. Ayrıca parti yönetimince MGK, türban ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi hassas konularda fazla yorum yapılmaması kararı alındı.

       RP kapatılmadan bir süre önce kurulduğu zaman "RP'nin yedeği" diye nitelendirilen FP, bugün yeni bir çizgide siyaset yaşamında yerini almak ve RP'yi unutturmak için mücadele etmeye kararlı tutumlar sergiliyor. Kutan'ın genel başkan olmasıyla "yepyeni bir partiyiz" mesajları veren FP, "geçmişte çok hatamız oldu" diyerek uzun süre toplumla barışma mesajı verdi. Partinin dini görüntüsünden uzaklaşması için de genel merkezdeki sakallı çalışanın sayısını azaltma formülü arayan FP, selamlaşmak içinde "selamün aleyküm" yerine "merhaba" söylemini tavsiye bile etti.

       Erbakan'ın her zaman gölgesinin hissedildiği FP'de geçmiş de sorgulandı. RP'nin kapatılmasına neden olan radikallerin partiden uzaklaştırılması için çalışmalar yapılmasına rağmen başarılı olunamadı. Geçmişte kendilerini topluma tam anlamıyla anlatamadıklarını itiraf eden FP yönetimi, teşkilatlara da "Herkesimle iyi geçinin. Yıkıcı olmayın uzlaşmacı olun" telkininde bulundu. Ancak bu yeniliklere Erbakan'ın kadrosu olan ve aksaçlılar diye nitelenen Oğuzhan Asiltürk, Fehim Adak ve Temel Karamollaoğlu gibi isimler fazla ayak uyduramadı. Erbakan da ASKİ de her cuma namazından sonra FP'lileri toplayarak partinin üzerindeki ağırlığını hissettirdi. Yenileşme hareketi çerçevesinde Nazlı Ilıcak, Oya Akgönenç, Cemil Çiçek ve Ali Çoşkun gibi isimler alınarak vitrin oluşturulmaya çalışıldı. Ancak bu isimler ilk günden itibaren vitrin olmadıklarını göstererek partide ağırlıklarını ortaya koydular ve Kutan'ın politikalarının belirlenmesini sağladılar. Ayrıca bu grup içinde yer alan Çoşkun ile Asiltürk arasında da RP döneminin unutulup unutulmaması gerektiği konusunda karşılıklı kavgalarda yaşandı.