Siyaset 'Adıyaman’da mezheplere arsında hiçbir çatışma yoktur'

'Adıyaman’da mezheplere arsında hiçbir çatışma yoktur'

27.03.2012 - 15:12 | Son Güncellenme:

Adıyaman’da Aleviler ve Sünniler, Türkler ve Kürtler arasında hiçbir çatışma yoktur" dedi.

Adıyaman’da mezheplere arsında hiçbir çatışma yoktur

AKP Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, Adıyaman'da 45 evin kimliği belirsiz kişilerce işaretlenmesi olayına ilişkin yapılan araştırma ve incelemelerle ilgili bilgi vererek, "Çalışmalar sürüyor. Ancak Adıyaman’da Aleviler ve Sünniler, Türkler ve Kürtler arasında hiçbir çatışma yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Yetiş, TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, Adıyaman İl Merkezi'ne bağlı Yenimahalle ve Karapınar Mahallelerinde 26 Şubat Pazar gününü 27 Şubat Pazartesi gününe bağlayan gece Alevi inancına sahip ailelerin ikamet ettiği 45 evin kimliği belirsiz kişilerce işaretlenmesi olayına ilişkin yapılan çalışmaları anlattı.

Yetiş "AKDER, MAZLUMDER, İHH, Yüzleşme Derneği, Başkent Kadın Platformu, İLK-DER, Gökkuşağı Derneği tarafından konuyu araştırmak için olayın vuku bulduğu bölgede işaretlenen evlerdeki vatandaşlarımızla, alevi sivil toplum kuruluşlarıyla ve kanaat önderleri ile birebir görüşmeler yapılarak bir rapor hazırlandı" dedi.

Alevi evlerinin işaretlenmesi olayı ile ilgili yapılan araştırmalar ve hazırlanan inceleme raporu hakkında bilgi veren Yetiş, çalışmaların sürdüğünü, ancak Adıyaman’da Aleviler ve Sünniler, Türkler ve Kürtler arasında hiçbir çatışma olmadığını belirtti. İLK-DER Temsilcisi Emine Özçelik, Karapınar Mahallesi Muhtarı Hamit Gürsu ve Yenimahalle Mahallesi Muhtarı Barış Büyükşahin ile görüştüklerini, muhtarların bu işaretlemelerin tesadüfi değil, bilinçli yapılmış olabileceğine dair şüphelerin olduğunu vurguladığını belirtti.

Haberin Devamı

Özçelik, şöyle devam etti:

"Resmi kaynaklardan işaretlemenin çocuklar tarafından yapılmış olduğu bilgisi verilmesine rağmen iki haftalık bir emniyet soruşturması sonucunda hiçbir şüpheli bulunamamış olması tedirginliği artırıyor. İşaretlemenin çocuklar tarafından yapılmış olduğu iddiası tedirgin olan halkta olayın önemsenmediği izlenimi oluşturmaktadır. Olay yerinden elde edilmiş ve emniyete teslim edilmiş kamera görüntülerinde faillere dair hiçbir iz bulunamaması şüphe uyandırmaktadır. Heyetin izlenimlerine göre Adıyaman Alevi ve Sünni toplulukların Türkiye genelinin üstünde iç içe geçmiş, bir arada yaşama kültürünün toplumsal taban bulmuş bir örneği. Adıyaman’da bugüne kadar Alevi ve Sünni topluluklar arasında ciddi bir olay kaydedilmemişken evlerin işaretlenmesi olayı akıllara siyasi arka planı olabilecek organize bir girişim ihtimalini getirmektedir. İşaretleme yapılmış mahallelerde olay öncesine ait herhangi bir duvar yazısı vs. bulunmaması dikkat çekicidir."

Haberin Devamı

İşaretlemenin gerçekleştiği bölgede halkın geceleri nöbet tuttuğunu, gündüzleri de endişe içinde olduklarını belirttiğini söyleyen Özçelik, "Adıyaman’da Alevi, Sünni, Türkmen, Kürt gibi çeşitli kimliklerin iç içe yaşadığı ve işaretleme olayının bu birlikteliği bozmaya yönelik bir kışkırtma olduğu iddiasındaki görüş çeşitli defalar hem Alevi hem Sünni vatandaşlar tarafından dillendirilmiştir. Birlikte yaşama kültürünü bozacak etkenlerden biri olarak görülen işaretleme olayının hedefine ulaşmaması için resmi makamların olayın iç yüzünü aydınlatma ve failleri ortaya çıkarma sorumluluğu ortadadır" dedi.