Siyaset AİHM dosyası için içtihat taraması

AİHM dosyası için içtihat taraması

28.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

16 Nisan halk oylamasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıma kararı alan CHP’de, parti hukukçuları, AİHM kararlarına yönelik içtihat taramasına başladı.

AİHM dosyası için  içtihat taraması

Bu çerçevede AİHM’nin seçme hakkını öngören ek protokolüne yönelik kararlarını tek tek inceleyen parti hukukçuları, önümüzdeki haftadan itibaren, akademisyenlerin ve uzmanların da görüşlerini alarak, dosyasını AİHM’nin ihlal kararı vermesini sağlayacak gerekçelerle zenginleştirmeye hazırlanıyor.
Çalışma hızlandı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün düzenlenen MYK toplantısında alınan karar doğrultusunda, 16 Nisan halk oylamasına yönelik Anayasa Mahkemesi içtihatları çerçevesinde, doğrudan AİHM’ye başvurma kararı alan CHP’de, partinin hukuk ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan koordinasyonunda parti hukukçuları çalışmalarını hızlandırdı. Alınan bilgilere göre CHP başvurusunu AİHS’in ek protokolünün, “Yüksek Sözleşmeci Taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde, makul aralıklarla, gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler” biçimindeki 3’üncü maddesine dayandıracak.
Karşı oylar dosyada
Bu doğrultuda parti hukukçuları AİHM’ye seçme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvurularda aldığı kararlara yönelik tarama çalışmalarını hızlandırdı. Kapsamlı ve geniş bir dosya ile AİHM’ye başvurmaya hazırlanan CHP kurmayları, daha önce AİHM’in çeşitli başvuruları “ihlal oluştuğuna ilişkin yeterli gerekçe bulunmadığı” gerekçesiyle kabul etmediğine işaret ederek, “yeterli gerekçeleri” barındıracak bir dosya için kolları sıvadı. Bu doğrultuda, referandum öncesi kampanyanın eşit olmayan koşullarda gerçekleştiği, referandum günü YSK’nın aldığı mühürsüz oy kararını da barındıracak dosyaya, partinin YSK ve Danıştay’a yaptığı başvurularda alınan kararlara birer üyenin şerh düştüğü anımsatılarak, karşı oy yazıları da eklenecek. Referandumun iptali yönünde oy kullanan üye Cengiz Topaktaş’ın karşı oyunda, “Oyların mühürsüz olması referandumu yargı denetiminden çıkarır. 98. ve 101. maddelerde seçmen pusulası ve zarfların mühürlü olması şartı vardır. Anayasanın 79. maddesi, seçimlerin yargı denetiminde yapılacağını hüküm altına almıştır. Burada anayasanın ihlali söz konusudur” ifadesi yer almıştı.