Siyaset Aile arabuluculuğu modeli yine masada

Aile arabuluculuğu modeli yine masada

26.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, aile uyuşmazlıklarında aile arabulucuğu sistemini 2016’da yayımlanan TBMM Aile Bütünlüğü, Boşanma Olayları ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’nda, “aile içi şiddetle mücadele” başlığında öneri olarak sunmuştu. Ancak bu öneri, “şiddet gören kadının da eşiyle uzlaştırılacağı” eleştirisiyle muhalefetin itirazlarına neden olmuştu.

Aile arabuluculuğu modeli yine masada

 

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

Çalıştaylara başlanacak

Boşanma davaları öncesinde uygulanacak bir aile arabulucuğu sistemini içeren çalışmayı yeniden gündemine alan AK Parti, bir çalıştaylar dizisi başlatacak. Parti sürecin sonunda aile içi şiddet ve ailede çatışma çözümü gibi başlıklarda yeni politikalar üretmeyi hedefliyor. AK Parti kaynakları, “aile içi şiddet” iddiasını içermemesi kaydıyla tüm aile uyuşmazlıklarının sulh dışında arabuluculuk yoluyla da çözümlenmesinin mümkün olduğunu belirtirken, Aile Mahkemeleri Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nun da buna uygun olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kaynaklar, arabuluculuk kurumlarının amacının eşlerin barışıp evliliğini yeniden sürdürmesini değil, boşanmaların çatışmasız bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Aile içinde şiddetin büyük bölümü boşanma aşamasında gerçekleşiyor. Nafaka, velayet ve mal paylaşımı sürecinin iyi yönetilememesi şiddeti körüklüyor. Pek çok ülkede boşanma arabuluculuğu uygulanıyor. Avrupa’da ‘aile arabulucuğu’ deyince hakim, ‘Bu üç konuda anlaşın, ben sizi boşayayım’ diyor. Biz de bu süreci sağlıklı yönetmek istiyoruz. O nedenle bu sistemi Türkiye’de de uygulamamız lazım.”