Siyaset AK Parti’nin seçim raporu tamamlandı

AK Parti’nin seçim raporu tamamlandı

05.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin, 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın 30 büyükşehirde bir önceki seçimlere göre 2.8 milyon oy kaybetmesiyle oluşan yeni seçim haritası için, kaybedilen her ilden istediği, “seçim analizi raporları” tamamlandı.

AK Parti’nin seçim raporu tamamlandı

Raporda, “beka” söyleminin halkta karşılık bulduğu ve Cumhur İttifakı’nın tabanda tuttuğu belirtilirken, genel sorunların ise, yerelin önüne geçtiği vurgulandı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nin kesin olmayan sonuçlarına göre, AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, 9 ay önce girdiği genel seçimlere göre 30 büyükşehirde 2 milyon 700 bin oy kaybetmişti. İki partinin tamamında ittifak yaptıkları 30 büyükşehirde en büyük kan kaybı 662 bin oyun üzerinde düşüşle İstanbul’da yaşanmış; İstanbul’u 362 bin oyla Ankara takip etmişti.

Haberin Devamı

En fazla kayıp

AK Parti, pek çok ilde kıran kırana geçen seçim mücadelesinde Türkiye genelinde pek çok ili de kıl payı kazanmış; bazı illeri de kıl payı kaybetmişti. AK Parti’nin kıl payı kaybettiği dört il ittifak ortağı MHP’nin eline geçmiş, Bartın 192, Karabük 541, Karaman 940 oyla MHP’ye kaptırılmıştı. Seçimlerin ardından bazı illerde ve sandıklarda seçim sonuçlarına itirazlar sürerken, AK Parti seçimi kaybettiği ve kıl payı kazandığı tüm illerden, “seçim analizi raporları” istedi. AK Parti’nin seçim stratejisine yönelik özeleştiriler ve sürecin başarılı götürülen yanlarının madde madde yer aldığı raporlarda sona gelindi. Raporların, MKYK toplantısında masaya yatırılacağı öğrenildi.

Raporlarda, başkan adaylarının vatandaşla buluşma, miting, televizyon ve gazetelerde görünme sıklıkları yer aldı. Cumhur İttifakı’nın tabanda tuttuğu, geliştirilen “beka” söyleminin de halkta karşılık bulduğu vurgulanan raporlarda, Millet İttifakı adaylarının bazı söylemlerinin Cumhur İttifakı’nın oylarında artış yarattığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Sonuçlara olumsuz etki

Raporlarda yer alan özeleştiriler bölümünde, ülkedeki genel sorunların yerelin önüne geçtiği vurgulandı. Raporda, bazı adayların tanınırlık sorununun yanı sıra, son aylarda ekonomide yaşanan sorunlar, bazı bakan ve vekillerin seçim sürecinde yaptığı açıklamalar, Suriyeliler konusu ile seçim meydanlarındaki bazı söylemlerin yarattığı “rakip parti için mağduriyet algısı”, yeni yüzler yerine eski isimlerle yola çıkma kararının seçim sonuçlarına olumsuz yansıdığı ifade edildi.

Yazarlar