Siyaset Akdeniz’e 3 boyutlu sismik gemi

Akdeniz’e 3 boyutlu sismik gemi

24.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz’e Piri Reis’in ardından 3 boyutlu sismik araştırma yapan bir gemi daha açılacak. 40 gün boyunca bir başka uluslararası firma ile Akdeniz’de sismik araştırma yapıldığı belirtildi. Akdeniz’de 3 gemi sismik çalışma yapmış olacak

Akdeniz’e 3 boyutlu sismik gemi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarına Piri Reis’i Akdeniz’e indirerek misilleme yapan Türkiye, bugün Norveç bandıralı yeni bir sismik gemiyi Akdeniz’e gönderiyor. Piri Reis’in yaptığı sismik araştırmalardan veri alınmaya başlandığı, veriler üzerinde en az 3 ay çalışılacağı kaydedildi.
Alınan bilgiye göre, bugün CGG-Veritas firmasının Norveç bandıralı Oceanic Challenger gemisi, Antalya Limanı’ndan yola çıkacak. TPAO adına çalışma yapacak gemi 40 gün boyunca, bin 100 kilometrekare alanda çalışma yapacak. Gemi Kıbrıs’ın batısında, Alanya açıklarında üç boyutlu sismik arama yapacak.

38 bin km arama
Kıbrıs’ın güneydoğusunda çalışmalarına devam eden Piri Reis’in şu ana kadar 2.100 km yaptığı, toplamda 4 bin km yol yapması planlanan geminin en az üç hafta daha Kıbrıs’ta kalacağı belirtildi. Geminin yaptığı sismik araştırmalardan veri alınmaya başlandığı, veriler üzerinde en az 3 ay çalışılacağı kaydedildi.
CGG-Veritas firmasının Norveç bandıralı Bergen isimli gemisinin de TPAO adina 40 gün boyunca, 4.100 kilometre yol yaptığı, Kıbrıs adasının batısında Rum tarafına yakın yerlerde bölgelerde 2 boyutlu sismik yaptığı bildirdi.
Bu kapsamda, Akdeniz’de şu ana kadar toplam 38 bin km sismik arama yapıldığı, KKTC’nin TPAO’ya ruhsatlandırdığı alanlarda sismik aramaların süreceği kaydedildi.

Bakandan Piri yorumu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şunları söyledi: “Yalnızca Piri Reis’in olduğunu söyleyenler yanılıyor. Piri Reis yaklaşık 2100 kilometrekarelik, 2 boyutlu sismik yaptı. Devamında 4 bin kilometrekareye ulaşacak şekilde aramalara devam edecek. Biz aynı zamanda 40 gün boyunca yine başka bir uluslararası firmayla beraber Akdeniz’de sismik yaptık.
Bunu kamuoyuyla pek fazla paylaşmadık. Çünkü hemen o firmayla irtibata geçmeye çalışanlar oluyordu ve o da 2 boyutlu sismik aramalarını, bütün çalışmalarını tamamladı. Dolayısıyla Akdeniz’de bu süre içerisinde yarını da dahil edersek, 3 tane gemi, sismik aramalarına başlamış, bir kısmını da tamamlamış oluyor.”