Siyaset Akkiraz'dan sanatçıların sosyal hakları için kanun teklifi

Akkiraz'dan sanatçıların sosyal hakları için kanun teklifi

27.01.2012 - 14:11 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray sanatçıların sosyal güvenlik haklarının sağlanması için kanun teklifi verdi.

Akkirazdan sanatçıların sosyal hakları için kanun teklifi

Türk Halk Müziği sanatçısı Akkiray, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde birçok işveren tarafından çok kısa sürelerle çalıştırılan veya kendi adına ve hesabına çalışan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları, müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında istihdam edilenlerin sosyal güvenlik yasalarının kendilerine sağladığı olanaklardan yararlanamadığı belirtildi. Anayasanın "Sanatın ve Sanatçının Korunması" başlıklı maddesi hatırlatılan gerekçede, "Toplumumuzun sosyal ve kültürel gelişimine çok önemli katkıları bulunan sanatçılarımızın, yaşamlarını sanatçı kimliğine ve insan onuruna yakışır şekilde sürdürmelerine ve belirli süreler çalışmalarının karşılığında da gelecek endişesi taşımadan rahat bir emeklilik dönemi geçirmelerine olanak sağlanması toplumun sanatçılara olan bir vefa borcu olduğu da göz önünde tutularak bu kanun teklifinin ivedilikle ve öncelikle kanunlaştırılması zorunluluğu ortadadır" denildi.

Haberin Devamı

Çeşitli nedenlerle sigortasız çalıştırılan sanatçılara sosyal güvenlik hakları sağlayacak, sigortasız geçen çalışmaların primlerinin borçlanılması ve ödenmesi koşulu ile emekliliğe de esas olmak üzere hizmetleri güvence altına alacak kanun teklifi yasalaşırsa şu düzenlemeler yapılacak:

"Kendi adına ve hesabına çalışan ulusal ya da uluslararası düzeyde film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları, müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün sanat kollarında istihdam edilenler bu kanundan yaralanacak. Kanundan faydalanacak sanatçıları Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve üniversitelerin konservatuar bölümü öğretim üyeleri tarafından oluşturulacak kurul belirleyecek. Önceki hizmet borçlanma kanunlarına göre borçlandırılmış hizmetler ile bu kanuna göre, borçlandırılacak hizmetlerin toplamı 20 yılı geçmeyecek. Kanun kapsamında yararlanacak sanatçıların ödeyeceği prim tutarı; her yıl belirlenen 16 yaşından büyükler için ödenen asgari ücret prim tutarından aşağı, kıdem tazminata esas tavan ücret miktarından fazla olmayacak. Sanatçıların ödeyecekleri primin 1/3’ ü sanatçı tarafından 2/3 ü ise genel bütçeden karşılanacak."