Siyaset AKP, başkanlık sevdasından vazgeçsin

AKP, başkanlık sevdasından vazgeçsin

18.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın önceki gün Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısında, komisyonun çalışmalarının nihayete erdiğini açıklamanın ardından, dün yeniden masaya dönülmesi çağrısını yapması, CHP kulislerinde şaşkınlıkla karşılandı.

AKP, başkanlık sevdasından vazgeçsin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, dün partisinin kapalı grup toplantısında gelişmelerle ilgili bilgi verirken, masaya dönülme şartını, “başkanlık sevdasından vazgeçilmesi, parlamenter sistemin güçlendirilmesi ve kurucu iradenin tartıştırılmaması” olarak açıkladı.

Haberin Devamı

CHP kulislerine dün sabah saatlerinde sürpriz bir iddia da yansıdı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre CHP kulislerinde, Kahraman’ın önceki gün komisyon toplantısına verdiği arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü, masanın dağıtılması yönünde iradeyi görünce, komisyonun sonlandırdığı iddiası konuşuldu. İddialara göre bu çıkış, başta Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ak Parti MYK’sında da sert şekilde eleştirildi ve yapılan temasların ardından dün Kahraman yeniden masaya dönülmesi çağrısında bulundu. Ak Parti’nin CHP’nin ön şartlarından biri olan darbe hukukunun arındırılması sürecine de yeşil ışık yaktığı, bu hafta içinde bir temas trafiği yaşanabileceği, ancak bu komisyonun Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde değil, ayrı bir komisyon olarak tasarlanmasının daha doğru olduğu görüşünün tartışıldığı konuşuluyor.

Haberin Devamı

‘Sonu belli süreç’

24. dönemde komisyon çalışmalarının tıkanmasına neden olan başkanlık sisteminin yeniden süreci tıkayacağını, Cumhurbaşkanı’nın sürece müdahale etmesine izin vermeyeceklerini anlatan Tezcan’ın bu tezlerini CHP’liler olumlu karşıladı. “Sonu belli bir süreci baştan teşhir ettik” yorumu yapan CHP’li milletvekillerinin bazıları, “Başından oturulmaması gerektiğini söylemiştik, dediğimiz noktaya geldik” diyerek eleştirilerini gündeme getirdi. Söz alan 19 CHP’li milletvekilinden bazıları, Ak Parti’nin oyalama taktiğine vize verilmemesinden memnun olduğunu da iletti.