Siyaset AKP, İzmir yenilgisini sorguladı

AKP, İzmir yenilgisini sorguladı

24.05.2009 - 17:19 | Son Güncellenme:

.

AKP, İzmir yenilgisini sorguladı

YEREL seçimde İzmir'de büyük yenilgiye uğrayan AKP'de sessizliğin yerini tartışma aldı. Karşıyaka ilçe kongresinde ilk kez biraraya gelen İzmirli bakanlar, milletvekilleri ve yerel yöneticiler, yenilginin nedenlerini sorguladı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Türkiye'de her yerde AKP var ama İzmir'de insanların gönlünü kazanamadık” yorumunda bulunurken, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise “Kabul görmedi ama hizmetlerimiz İzmirli'ye helal olsun” dedi. Karşıyaka İlçe Başkanı Mehmet Karal, “İzmirli bize ‘Senle ben birbirimize benzemiyoruz’ diyor” derken, İl Başkanı Aydın Şengül, hizmetlerin değil simgelerin konuşulduğu bir seçim yaşandığını öne sürdü.
AKP İzmir teşkilatları, seçim yenilgisinin ardından girdiği sessizlikten AKP Karşıyaka İlçe Kongresi'nde çıktı. Kongrede ilk kez biraraya gelen İzmirli bakanlar, milletvekilleri ve yerel yöneticiler, yenilginin nedenlerini sorguladı. Kongreye Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir milletvekilleri Erdal Kalkan, Tuğrul Yemişçi, Mehmet Tekelioğlu, Taha Aksoy, İsmail Katmerci, Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç, AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ile il yöneticileri, ilçe başkaları, delegeler ve Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent A.Ş.'de işten çıkarılan işçilerin bazıları katıldı.
Kongreye tek aday giren AKP Karşıyaka İlçe Başkanı Mehmet Karal, “Seçmen AKP belediyeciliğini daha iyi bulduğunu söyleyip de CHP'ye oy veriyorsa bu psikolojik bir sorundur. Seçmen bize ‘Gel beni ikna et’ diyor. İzmir seçmeni ile partimiz arasındaki sorun ‘Daha iyisin ama seni seçmeyeceğim’dir. İzmirli bize ‘Senle ben birbirimize benzemiyoruz’ dedi. Gerçeği görmek için cesur ve dürüst olmalıyız. İzmirli, AKP'nin eline vereceği güçten korkuyor. Gerçekte bir tehdit, bir karşıtlık yok, partimizin İzmirli'nin temsil ettiği değerlerle sorunu yok. Bunun için İzmirli'nin partiye yönelik algısını değiştirmek lazım. İzmirli'nin algı problemini seçim dönemlerinde çözemeyiz. Tüm gücümüzle İzmirli'nin yanında olmalıyız. Bu hepimiz için çetin bir savaş. Gönüllü belediyecilik yapmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İL BAŞKANI KILIÇLARI ÇEKTİ

Seçim yenilgisinden sonra, AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen İzmir Milletvekili Taha Aksoy ve ona en büyük desteği veren İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu ile arası bozulan AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, kulislerdeki iddiaya göre görevden alınmasını isteyen bu ikiliye karşı kılıçları çekti. Seçimde adayların, projelerin değil simgelerin konuşulduğunu öne süren Şengül, seçim yenilgisinin faturasının kendisine çıkarılmak istendiğini ima ederek, şöyle konuştu:
“Seçimden sonra herkes kendisini rahatlatmak için suçlu aramaya başlar. İl başkanı, milletvekilleri, adaylar kendi özeleştirilerini yapmalı ama bu kavgasız gürültüsüz olmalı. Ben mahalle temsilcilerimin, ilçe başkanlarımın sonuna kadar arkasındayım. Hepsi çok çalıştı. Neden siyaset yaptığımızı içselleştirmemiz lazım. Teşkilatım ‘biz’i düşünerek siyaset yapıyor. AKP'de ‘senci- benci’ siyaset olmaz. Bu partide birilerine koltuk, makam, mevki belediye başkanlığı kazandırmak için siyaset yapılmıyor.”

Haberin Devamı

GÖNÜL: İZMİRLİ'NİN GÖNLÜNÜ KAZANAMADIK

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP'nin seçimde Türkiye genelinde başarılı olmasına rağmen İzmir'de seçim kaybettiğini belirterek, “İzmirli'nin gönlünü kazanamadık. Ancak Türkiye'de tek parti var o da biziz. Yerel seçim geride kaldı. Önümüzdeki genel seçimlere çok iyi hazırlanmalıyız. Halka küsmeyin” dedi.

AYDIN: KABUL GÖRMESE DE HİZMETLERİMİZ İZMİRLİ'YE HELAL OLSUN

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, partisinin seçimde yüzde 52 oy oranı çıtası koyduğunu hatırlatarak, “Bu çıtayı koyarsanız yüzde 49 az gelir. Ancak AKP'nin seçimde başarısız olduğunu söylemek hesap kitap bilmemektir. O çıtadan geri düşmenin üzüntüsü içindeyiz. Bizim başarımızı anlamakta zorluk çekiyorlar. Zenginin malı züğürdün çenesini yorar ya bizim de oyumuz onların çenesini yoruyor. Yaptığımız hizmetler kabul görmese de İzmirli'ye helal olsun” dedi.

KARAL'IN YÖNETİMİ

AKP tanıtım ve medyadan sorumlu İzmir İl Başkan Yardımcısı Numan Arıcı'nın divan başkanlığını yaptığı Karşıyaka İlçe Kongresi'ne tek aday olarak giren Mehmet Karal'ın 29 kişilik ilçe yönetim kurulu listesi şu isimlerden oluştu:
‘Rıfat Bayındır, Osman Kenan Dönmez, Mehmet Erdinç Çobanoğlu, Ahmet Akyüz, Murat Aktün, Ekrem Sarıgöl, Metin Yıldırım, Hamza Serhat Karayılanoğlu, Ebru Vardar, Hülya Uysal, Bahar Karaca, Şaban Yılmaz, Ersin Güngör, Ali Ustaoğlu, Ahmet Bayındır, Zeynel Abidin Poyraz, Ali Kaltaban, Mehmet Küpeli, Yusuf İnce, Celal Atik, Erol Türk, Muhittin Örs, Bilgi İlim, Selma Bulduk, Havva Handan İşçen, İhsan Çoruhlu, Metin Alabay, Mustafa Özölke, Mehmet Tekin.’