Siyaset ‘Akşener, birleştiren bir başbakan olacak’

‘Akşener, birleştiren bir başbakan olacak’

28.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakanlığa adayım” açıklamasının ardından “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden parlamenter sisteme geçiş sürecine” ilişkin yeni bir tartışma başladı.

‘Akşener, birleştiren bir başbakan olacak’

BAHAR ATAKAN Ankara -  İYİ Parti kurmayları, Millet İttifakı adayının Cumhurbaşkanı olması durumunda, TBMM’deki partilerin uzlaşısıyla yeni anayasa yazılacağını, anayasanın kabulünün ardından parlamenter sisteme uygun yeni bir seçim yapılacağını aktardı. İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, anayasaya ek bir madde konularak seçilen cumhurbaşkanının görevine devamının sağlanabileceğini belirtti. Erdem, Milliyet’e yaptığı açıklamada “Biz sistem değiştirmek istiyoruz. Bizim parlamenter rejimde ve ilkelerini ortaya koyduğumuz anayasal sistemde Cumhurbaşkanı, AK Parti ve MHP’nin istediğinin tam tersine devleti ve milleti temsille yetkili olacak. Yürütme görevi, devleti hükümet etme görevi başbakanda olacak” dedi. Erdem, “Kendini insani hırslardan arındırmış kadın lidere Türkiye’nin ihtiyacı var. Genel başkanımız Türkiye’yi birleştiren başbakan olacak” dedi.

Haberin Devamı

“Millet İttifakı olarak ortak Cumhurbaşkanı adayı olmasını arzu ediyoruz” ifadesini kullanan İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ise “Bu profile uygun, çok sayıda uygun değerli ve birikimli insanımız mevcuttur. Sayın Akşener’in ifadesi, cumhurbaşkanlığından daha ileri, daha pozitif, daha fonksiyonel bir iddiadır. Hem sistemi değiştirmeyi hedef almaktadır hem de partisini iktidara taşımayı, birinci parti yapma hedefini birlikte taşımaktadır” diye konuştu.