Siyaset Akşener: Teslim olmaya mecbur kaldı

Akşener: Teslim olmaya mecbur kaldı

07.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başka çıkar yol bulamayan Duyar'ın Şam Büyükelçiliği'ne teslim olduğunu belirten İçişleri Bakanı, "Diğerleri de yakalanacak" dedi

Akşener: Teslim olmaya mecbur kaldı

İÇİŞLERİ Bakanı Meral Akşener, Sabancı Center suikastı zanlılarından Mustafa Duyar'ın çok sıkı takip sonucu teslim olmaya mecbur kaldığını söyledi. Böyle bir sonucun, Türkiye adına sevindirici olduğunu belirten Akşener, "Diğerleri de takip ediliyor. Kesinlikle yakalanacak. Herkes rahat olsun" dedi.
Bakan, Sabancı Ailesi'yle görüştükten sonra Ankara'ya dönmek için geldiği Atatürk Havalimanı'nda İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen, Emniyet Müdürü Ramazan Er ve İl Jandarma Alay Komutanı Baki Onurlubaş'ın da hazır bulunduğu bir basın toplantısı yaptı. Sabancı Center suikastının Türk kamuoyunda, Türk milletinin vicdanında ciddi bir yara açtığını belirten Akşener "Türk devletinin de bunu çözmesi göreviydi. Bu görevi yerine getirmek için ilk adım atılmıştır. Tamamının halledilebilmesi için dikkatli ve duyarlı olmak mecburiyetindeyiz" dedi.
Duyar'ın sürekli takip altında olduğunu ifade eden Akşener şöyle konuştu:
"Birkaç operasyon yapılmıştı. Nereye gittiyse takip edildi ve neticede başka çıkar yol olmadığını gördü ve Şam Büyükelçiliğimize teslim oldu, ama bu konuda bu takibin, sıkıştırmanın büyük etkisi olmuştur. Sürekli olarak takip, nereye gitse arkasından gelen Türkiye devletinin güvenlik güçlerinin olduğunu gördü ve teslim oldu."
Akşener, Duyar'ın teslim olmasındaki bir diğer etkeni ise şöyle anlattı:
"Bu arada DHKP - C örgütünün bugüne kadar yaptığı kanlı eylemlerin ne kadar yanlış olduğunu, cezaevlerindeki olaylarla liderlerin yaşantıları arasındaki ciddi çelişkiyi bazı insanların nasıl kullanıldığını o insanların inançlarından, duygularından nasıl faydalanılıp onların omuzuna basılarak nasıl bir hayat yaşandığını da gördü. O çelişkiyi de gördü. Ve sonuçta teslim oldu, ama kendisi kendi başına o kararla teslim olduğunu söylemek mümkün değil."
Bu olayın Suriye'yle ilişkileri olumlu veya olumsuz yönde etkilemesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Akşener sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sadece Şam Büyükelçiliğimize gelen bir katilin kendi iradesiyle teslim oluşu. Duyar, önce Almanya'ya, Almanya üzerinden Lazkiye'ye daha sonra da Şam'a geçti. Her seferinde kaçmayı başardı, ancak bu defa sonuç alındı. Eldeki bilgilerin paylaşılması gerekir, ancak soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi açısından bunun için henüz erken.
Sorgulama ve soruşturma sürüyor. Bu yüzden konuşurken dikkatli olunması gerekiyor. Basının da dikkatli olması gerekiyor, çünkü delillerin ve bu soruşturmanın kapsamına giren bir sürü operasyon söz konusu. Pek çok faili meçhul bu konuda aydınlatılmak üzere. Bu anlamda İçişleri Bakanlığı da söylenebilecek kadarıyla, paylaşılabilecek kadarıyla soruşturmanın selametini ve sağlıklı yürümesini engellemeyecek şekilde bir teknik açıklama yapacağız."
İçişleri Bakanı, DHKP - C'li teröristlerin eylem talimatlarını Bayrampaşa Cezaevi'ndeki Ercan Kartal'dan aldığının öne sürüldüğünün hatırlatılması üzerine de "Gereken neyse yapılacaktır" dedi. Akşener, Duyar'ın itirafçı konumuna girip girmeyeceğinin sorusuna, "Onu kendisine soracaksınız" karşılığını verdi.

Terörden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Reşat Altay'la Terörle Mücadele Şube Müdürü Atilla Çınar da Duyar'ın teslim olmasıyla ilgili olarak İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Gökçen'e bilgi verdi. İstanbul DGM'deki görüşme yaklaşık bir saat sürdü.
Polis yetkilileri, Duyar'ın 14 günlük gözlem altı süresinin, ihtiyaç halinde uzatılması için İstanbul DGM'ye başvurulabileceğini belirttiler.