Siyaset Alan hâkimiyetini kaybettik

Alan hâkimiyetini kaybettik

02.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Ala’nın Kobani eylemlerini değerlendirirken, “Alan hakimiyetini kaybettiğimiz zamanlar oldu. Kırsalda terör baskısı arttı şehirlere inmeye başladılar” dediği öğrenildi

Alan hâkimiyetini kaybettik

Ak Parti’nin Afyon’da düzenlenen kampında “çözüm süreci”, “ekonomi” ve “dış politika” konularında 3 ayrı oturum gerçekleştirildi. Çözüm süreci toplantısına ilgi büyük olurken oturumu yöneten Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir atalay ile Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ak Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal ve Ahmet Aydın sürece ilişkin konuşan 26 milletvekilinin sorularını yanıtladı.
Çözüm süreci toplantısında milletvekillerinin çözüm sürecinin devam etmesine ilişkin ortak görüş birliğinde oldukları ifade edildi. Toplantıda vekillerin, “Eskiden devlet teröründen kaçanlar, şimdi devlete gelin bizi bunlardan kurtarın diyor. Hemen devlet nerede diye bizi çağırıyorlar. Bu çözüm sürecinin başarısı ancak devlet devletliğini göstermeli. Vatandaşlar bize umuduna bağlamış devletten dağa kaçardı şimdi bizden destek istiyorlar. Ancak devlet ortada yok. Gereken tedbri alsın kamu düzeni konusunda, yasa mı çıkacak ne olacaksa yapılmalı” değerlendirmesi yaptıkları ifade edildi.
Toplantıda Ak Partili bazı vekillerin çözüm sürecinde yol haritasını bilmediklerine ve sürecin bürokratlarla götürüldüğüne dair eleştirilerine de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın, “Bilinmeyen birşey yok. Yol haritasında, ne yapıldıysa onları açıklıyoruz. Örgütün istediklerini yapmıyoruz. Yapılmasını gerekenleri yapıyoruz. Örgüt istedi de biz yapıyoruz diye bir algı var bu çok yanlış” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Akdoğan’ın toplantıda, “Öcalan eylem emirleri vererek kendi gücünü test ediyor” sözleri dikkat çekti.

‘Seçime böyle gidilmez’
Toplantıda İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da çömzüm sürecinin başarıyla sonuçlanacağına dair umudunu koruduğunu söylediği belirtilirken, “Hala ümitvarız, kazanan milletimiz olacaktır. Anadolu sabırla beklemektedir. Ama ne olursa olsun da her yönden taviz veren taraf biz olmayacağız. Kararlılıkla devam ediyoruz” yorumunu yaptığı belirtildi. Ala’nın Kobani olaylarını hatırlatarak, “Alan hakimiyetini kaybettiğimiz zamanlar oldu. Kırsalda terör baskısı arttı şehirlere inmeye başladılar. Şehirlerde de hakim olmaya başladılar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Aldığımız önlemleri göreceksiniz. Alanda PKK hakimiyeti var gibi bir durumdayken seçime gidilmez. Biz kamu düzenini sağlayacağız ve seçime o atmosferde gideceğiz” dediği bildirildi.
Yeni oluşan şartlara göre bir durum değerlendirmesinin yapılacağını belirten hükümet yetkilileri, “Çözüm sürecinde yeni bir güncelleme yapılacak. Çözüm iradesi devam edecek. Hiçbir eyleme müsade etmeyeceğiz” değerlendirmesi yapıldı.