Siyaset Alınamayan illerin valileri merkeze

Alınamayan illerin valileri merkeze

24.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Valiler kararnamesinde, 30 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti’nin kazanamadığı kentlerde görev yapan valilerin merkeze alındığı dikkat çekti

Alınamayan illerin valileri merkeze

Hükümetin hazırladığı valiler kararnamesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasından geçmesiyle birlikte 12 vali merkeze çekildi. Merkeze çekilen valilerin bazılarının, 30 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti’nin kazanamadığı kentlerde görev yapmaları dikkati çekti. Kararnameyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’ye son 11 yılda 6. vali ataması yapıldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan valiler kararnamesi sonrasında merkeze çekilen valiler, görev yaptıkları kentlerde veda ziyaretlerine başladı. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı kararnamede, hükümetin bir süredir Fethullah Gülen cemaatine yönelik bürokraside yaptığı değişikliklerin etkisi hissedildi. Bazı valilerin yerinin bu nedenle değiştirildiği bildirildi.

O vali de atandı
Yerel seçimlerde belediye başkanlıkları Ak Parti’den CHP’ye geçen Burdur, Ak Parti’den bağımsız adaya geçen Mardin, Ak Parti’den MHP’ye geçen Adana’nın valileri merkeze alındı. Ayrıca, Ak Parti’nin büyük çaba göstermesine karşın kazamadığı, Batman, Bartın, Edirne, Hakkâri, Manisa, Siirt valileri de merkeze çekildi.
Kararnamede, Afyon’daki askeri tesiste yaşanan patlama sonrasında kente inceleme gezisi yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e halı hediye eden ve görüntülerini valiliğin resmi internet sitesinde paylaşarak tepki çeken Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu
Ordu’ya kaydırıldı.
Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, son 11 yılda Başbakan Erdoğan’ın memleketi Rize’ye atanan 6’ıncı vali oldu. Eski Vali Nurullah Çakır merkeze çekildi. Tartıştığı bir kişiye, “gavat” ifadesini kullandığı belirtilen Adana Valisi Hüseyin Avni
Coş da Sakarya’ya atandı.
Coş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin her bölgesinin kendine göre önemi, güzelliği ve değeri olduğunu söyledi.
“Görev adamı” olduklarını aktaran Coş, “Nerede görev verilirse görevimizi orada vatandaşımıza hizmetin en iyisini verebilmek, kamu kaynakların en iyi şekilde kullanabilmek, kanun, nizam hâkimiyetini sağlamak, verimliğini artırmak, hizmetin kalitesini yükseltmek, vatandaşımızın memnuniyetini artırmak için bütün arkadaşlarımızla ekip anlayışı içerisinde çalışacağız” diye konuştu.

Bir koltuktan iki vali
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel sekreterleri art arda vali oldu. Şu anda Bursa Valisi olan Münir Karaloğlu’ndan sonra Genel Sekreterlik koltuğuna oturan Ersin Yazıcı da Rize Valiliği’ne atanınca, şimdiden bu koltuk ’Müstakbel vali koltuğu’ olarak adlandırılmaya başlandı.