Siyaset ANAP da tarih oldu, merkez sağ birleşti

ANAP da tarih oldu, merkez sağ birleşti

01.11.2009 - 00:16 | Son Güncellenme:

DP ile ANAP aynı salonda dönüşümlü olarak yaptıkları iki ayrı kongreyle bütünleşme sürecini tamamladı. ANAP Demokrat Parti’ye katıldı

ANAP da tarih oldu, merkez sağ birleşti

DP ile ANAP aynı salonda dönüşümlü olarak yaptıkları iki ayrı kongre ile bütünleşme sürecini tamamladı. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1983’te kurduğu ANAP, kendini feshederek tarihe karışırken, birleşme Demokrat Parti (DP) çatısı altında sağlandı. Böylece, iki partinin 2007 genel seçimleri öncesinde fiyaskoyla sonuçlanan birleşme çabaları sonuca ulaştı.
Blok liste ile gidilen seçim sonucu, DP’nin yönetimine eski Başbakan Mesut Yılmaz, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ve eski DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar da girdi.

Siyasi tarihte ilk
Türk siyasi tarihinde iki parti ilk kez aynı salonda dönüşümlü olarak kongrelerini yaptı. Atatürk Spor Salonu’nda yapılan DP kongresinde, ANAP’ın yönetim organlarında temsili için tüzük değiştirildi ve Genel İdare Kurulu (GİK) üye sayısı geçici olarak 100’e çıkarıldı. DP’nin var olan 50 üyesi yerini korurken, ANAP’tan yeni 50 üye seçildi.
ANAP kongresinde, gizli oylamayla partinin feshine karar verildi. Ardından DP kongresinde katılımın onaylanmasıyla, iki parti arasındaki bütünleşme tamamlandı.

Moğol istilası
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile ANAP Genel Başkanı Salih Uzun, kongre salonuna birlikte geldi.
Uzun, “Türk siyaseti şu anda adeta bir Moğol istilasıyla karşı karşıya” dedi.

Başbakanlık rejimi
Cindoruk, demokratik açılım çalışmalarını eleştirerek, “Açılım dediler, dağdan gelen bir gerilla müfrezesine yenik düştüler. Şehit anaların, babaların, gazilerin acıları üstüne acı koydular. Türkiye’de Başbakanlık rejimi var. Ne derse o oluyor. Bu, derebeylik idaresidir, monarşidir, krallıktır. Bu partinin görevi Başbakanlık sistemine son vermektir” dedi. Cindoruk, şunları söyledi:

Vergi dairelerine baskı
“Yargıyla, askerle, öğretim üyeleriyle, basınla kavga... Devletin vergi dairelerine baskı kurduğu bir dönemi siyasi hayatımda görmedim. Devlet, ağırlığını, baskısını vergi dairesine, ticari alana taşırsa, kayıt dışına kayan bir büyük ticari alanla karşılaşırsınız. Bütün sıkıntıların kaynağında fail Başbakan’dır. Başbakan, partisini, basını, muhalefetini hiçe sayarak, Türkiye Cumhuriyeti’ni kişisel bir şekilde idare ediyor. Bir kral, bir monark gelecekse cumhuriyete, demokrasiye ne ihtiyaç var? Başbakan, Pakistan’da bir özlemini dile getirdi. Pakistan parlamentosu yasaları ittifakla çıkarıyormuş. İttifak özentisi içindeyseniz, demokratik değilsiniz. Eğer Pakistan’a özeniyorsanız, gidin Pakistan’da başbakanlık yapın.”
Ergenekon soruşturması çerçevesinde yaşanan gelişmeleri ve tutuklamaları eleştiren Cindoruk, “Bugün Başbakan Silivri’de ‘savcı’, vergi hukukunda ‘yargıç’ haline gelmiştir. Silivri kampında tutuklu bulanan sanıklar için üzülüyorum. O kampın çabucak boşaltılmasını bekliyorum. Mehmet Haberal’dan terörist yaratanlar, o gerilla müfrezesini karşıladıkları zaman ıstırap duymadılar mı? Mehmet Haberal’dan, Mustafa Özbek’ten, Mustafa Balbay’dan, Tuncay Özkan’dan terörist olur mu? Olursa, bir hukukçu olarak bunların delillerini istiyorum” diye konuştu.

Solculara da açığız
DP’ye katılım çağrısında bulunan Cindoruk, “Bu merkez, şehir merkezi gibidir. Solculara da sağcılara da açıktır. Bulvarlar, caddeler... Hepsi şehir merkezine çıkar” dedi.

Acemi Özal selamı
İki partinin birleşme kararından sonra Cindoruk ile Uzun kürsüye birlikte çıktı. Cindoruk, “Artık biz de biraz ANAP’lıyız” diyerek, Özal’ın ANAP selamını verdi ancak ellerini yanlış birleştirdi.

Yüksek oyla fesih
ANAP delegesinin yüksek bir oy oranıyla partilerinin feshi yönünde oy vermeleri dikkat çekti. Oylamada, beyaz (evet) ve kırmızı (hayır) pusulalar kullanıldı. 704 delegenin oy kullandığı oylamada, ANAP, 678 delegenin oyuyla siyasi hayatına son verdi. 18 delege feshe “hayır” derken, 8 oy geçersiz sayıldı. Bütünleşmenin perde gerisindeki mimarlarından biri olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel salona gelmedi.

Haberin Devamı

ANAP da tarih oldu, merkez sağ birleşti

NOTLAR
Yılmaz ağır konuk Çiller de alkış aldı

- Eski Başbakan, bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz’ın alkışlar ve bayraklarla karşılandığı salonda “Kaç yıl geçti aranda ayrı ayrı...” şarkısı çalındı.
- Solun önemli isimlerinden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, protokol bölümünde Cindoruk, Uzun, Yılmaz ve Doğan ile oturdu.
- Merhum Başbakan Adnan Menderes, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 8. Cumhurbaşkanı Özal, eski Başbakan Tansu Çiller ve Yılmaz’ın görüntülerinin yer aldığı ve iki partinin tarihini içeren mini bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Görüntüleri en çok alkışlananlardan biri Çiller oldu.
- Sinevizyonda 2007’deki birleşme sürecini hüsrana uğratan eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve eski ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun görüntülerine yer verilmedi.
- Salona, “At gibi koşup, arı gibi sokacağız”, “Demokrasimizin orta direği DP”, “Diktatörlüğü geçit yok” yazılı pankartlar asıldı.
- Kongreye Ak Parti’den Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu katıldı.
- Salonda Türk bayraklarının yanında Azerbaycan bayrakları da vardı.

Haberin Devamı

PAZARLIĞIN PERDE ARKASI
‘Biraz sol yapın, biz size doğru gelelim’

Merkez sağın DP çatısı altındaki buluşmayla sonuçlanan dünkü tarihi kongre öncesinde, merkez solda siyaset yapan çok sayıda isimle kritik bir müzakere süreci yaşandığı ortaya çıktı.
Bu isimlerden eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan bütünleşme kongresinde yönetime girdi. Aralarında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, Anayasa Profesörü Süheyl Batum’un da yer aldığı bazı isimlerin, DP’ye merkez partisine dönüşmesi durumunda bu partiye katılacakları belirtildi.

Sol grupla müzakere
Kulislere yansıyan bilgilere göre, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ANAP ile sağlanan birleşmeden sonra Japonya Liberal Demokrat Parti modeli çerçevesinde, DP’yi merkez sağdan merkez çizgiye çekme çabası içine girecek. Cindoruk, dünkü bütünleşme kongresi öncesinde, bir yandan eski Başbakan Mesut Yılmaz ve ANAP Genel Başkanı Salih Uzun ile birleşme çalışmalarını yürütürken, öte yandan da merkez sol ve ulusalcı çizgiye yakın bazı isimlerle haftalarca süren müzakerelerde bulundu. Bu isimler arasında Yılmaz Büyükerşen, Hikmet Çetin, Süheyl Batum, Celal Doğan, CHP döneminin bakanlarından Onur Kumbaracıbaşı, Nazan Moroğlu, İsmail Cem’in kızı gazeteci İpek Cem Taha da yer aldı. DP Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri olan gazeteci Pınar Türenç ile bestekâr Pınar Köksal da bu görüşmelerde bulundu.

Yeni parti önerisi
Merkez sağdaki oluşuma katılmayı içine sindiremeyen bu grubun Cindoruk’a “Türkiye’nin tam merkezde bir oluşuma ihtiyacı var. Sağdalar, soldalar diye polemiklere kurban gitmeyelim” önerisinde bulunduğu öğrenildi. Cindoruk’un da prensip olarak bu fikre sıcak baktığı ancak yeni bir partinin kurulmasındaki zorlukları hesaba katarak bu öneriyi şimdilik uygulanabilir bulmadığı belirtildi. Cindoruk, gruba “Birleşme kongresi sırasında siz de yeni oluşuma katılın. Kongreye tam kadro gelin. Birleşmeyi yaptıktan sonra artık tam merkezde politika yapacağımızı kamuoyuna anlatırız” dedi.

Uygun bir süre sonra
Gruptaki isimler merkez sağ bir partiye katılmayı benimsemezken, Cindoruk ile müzakereler cuma geceyarısına kadar devam etti. Grup son olarak “Siz birleşin, daha sonra merkezde politika yapacağınızı deklare edin. Bu yönde adımlar atın, bir süre sonra biz de oluşuma katılırız” dedi. Bu gelişmeleri ardından Celal Doğan dün yeni partide GİK üyesi olurken, Büyükerşen de salona gelerek, zaman içinde DP saflarına katılacağı mesajını verdi.

Oluşumdan umutluyuz
Yeni oluşuma katılmayı son anda erteleyen isimlerin, şu ortak değerlendirmede uzlaşma sağladığı belirtildi:
“Bu aşamada Mesut Yılmaz ekibi ile DP birleşti. Bu iki hareketin birleşmesinden büyük bir sinerji çıkmayacağını, kamuoyunda büyük bir heyecan yaratmayacağını sayın Cindoruk da, Sayın Yılmaz da takdir ediyor. Onlar da, Türkiye için gerçek alternatifin merkezde siyaset yapan bir parti olacağını biliyorlar. Şu andaki merkez sağ görüntüsünden sıyrılıp, merkezde bir parti görüntüsü verdikleri zaman biz de yeni oluşuma katılacağız. Şu anda olumsuz bir durum yok, bu oluşumun geleceğinden umutluyuz.”

Demirel devreye girecek
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Cindoruk’un, önümüzdeki dönemde, bu grubun yanısıra soldan başka isimlerle de temaslarını yoğunlaştıracağı dile getirildi. DP saflarına geçmesi için temas kurulak isimler arasında eski Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel’in de adı geçiyor.