Siyaset Ankara’da CHP’ye ret

Ankara’da CHP’ye ret

05.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İl Seçim Kurulu’na yapılan itirazı reddedilen CHP YSK’ya başvurmaya hazırlanıyor. Buradan da sonuç alınmazsa ‘Olağanüstü itiraz’ yoluna gidilecek

Ankara’da CHP’ye ret

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde usulsüzlük olduğu iddiasıyla oyların yeniden sayılması amacıyla Ankara İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz başvurusu reddedildi. Gözler, CHP’nin bu karara yapacağı itiraza çevrildi. CHP, bu karara itiraz ederek oyların yeniden sayılması için YSK’ya başvuracak. Bu başvurudan da sonuç çıkmaması durumunda CHP kurmaylarının seçimlerin iptali için “olağanüstü itiraz” hakkını kullanması bekleniyor. Karar, özellikle Ağrı gibi kentlerde defalarca sayım kararı verilmesine karşılık Ankara’da yeniden sayım kararı çıkmaması nedeniyle sosyal medyada tepkiye yol açtı.
YSK verilerine göre Ak Parti adayı Melih Gökçek’in yaklaşık 32 bin oy gerisinde olduğu belirtilen CHP’nin adayı Mansur Yavaş, birleştirme tutanaklarında yanlışlıklar olduğunu ve bazı sandıklarda seçmen sayısından fazla oy pusulası çıktığını gerekçe göstererek yasal yolları kullanmış, oyların yeniden sayılmasını istemişti.
30 Mart yerel seçimleri akşamı hem Yavaş, hem de Gökçek ikişer kez seçimlerin galibi olduklarını açıklamıştı. Ancak sabaha karşı YSK’dan verilen son bilgilerle Gökçek’in 32 bin oy farkla seçimi kazandığı belirtilmişti. Bunun üzerine sosyal medyada örgütlenen çok sayıda CHP’li birleştirme tutanaklarında CHP’nin oylarının bir üstünde yer alan HDP’ye ya da bir altında yer alan HEPAR’a yazıldığı ortaya çıkmış, seçimlere şaibe bulaştığı gerekçesiyle CHP’nin kazandığını ileri sürmüştü. Bu iddialar üzerine CHP Genel Merkezi’nde kurulan ve gönüllülerin destek verdiği ekip sandık sandık tutanakları incelemişti. CHP de 246 sandık hakkında ilçe seçim kurullarına başvurmuştu. Yaşanan bu sıkıntılar ışığında çok sayıda CHP’li ilçe oylarının depolandığı binalar önünde ve YSK önünde toplanarak nöbet tutmuşlardı. CHP’nin Ankara adayı Yavaş da, “bir tek oyun bile peşini bırakmayacaklarını” açıklamıştı.

Gözler YSK’da
İl Seçim Kurulu’nun ret kararının ardından CHP’nin, bu karara karşı bugün YSK’ya itirazda bulunması bekleniyor. CHP’nin itirazını YSK Başkanı Sadi Güven’in de aralarında bulunduğu kurul üyeleri değerlendirecek. YSK’nın bu itirazı da reddetmesi durumunda CHP’nin “olağanüstü itiraz” hakkını kullanarak seçimleri yeniletmeyi talep edeceği ifade ediliyor.

Güroymak’ta seçim iptal
Bitlis’in Güroymak İlçesi’nde BDP’li aday Mehmet Emin Özkan’ın Belediye Başkanlığını kazandığı seçimler iptal edildi. 4 kez yapılan itirazlara rağmen bir sandıkta mühürsüz zarfta oy kullanıldığını belirleyen Bitlis İl Seçim Kurulu, seçimi iptal ederek 1 Haziran 2014’te tekrarlanmasını kararlaştırdı. BDP Bitlis milletvekili Hüsamattin Zenderlioğlu, “Güroymak’ın Yeşilova Mahallesinde 250 seçmenin oy kullanacağı bir sandıkta, sandık başkanı zarfların arkasına mühür vurmayarak seçimin iptal olmasına neden olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

‘Sonuna kadar gideceğiz’

İl Seçim Kurulu’nun CHP’nin Ankara’daki oyların yeniden sayılmasını reddetmesinin ardından CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş sosyal paylaşım sitesi twitterdan sert açıklamalarda bulundu. Yavaş attığı tweetlerde, “İlçe ve il seçim kurularına itiraz süresi tamamlanmıştır. Hakkımızı YSK nezninde arayacağız. Süreç devam ediyor. Her bir oyun sandığa irade olarak tecelli ettiğini görmeden vazgeçmeyeceğiz... ” dedi.

Gökçek mazbatayı alıyor

CHP’nin seçimlerde usulsüzlük olduğu iddiasıyla oyların yeniden sayılması amacıyla Ankara İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz başvurusunun reddedilmesinin ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bugün mazbatasını alacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Gökçek’in mazbatasını bugün saat 14.00’te Ankara Adliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek törenle alacağı bildirildi.