Siyaset ANKARA’dan bir Cheney geçecek

ANKARA’dan bir Cheney geçecek

19.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkan Yardımcısı’nın Ankara ziyareti için gelen 100 FBI ajanı ile 40 kişilik yakın koruma ekibi Hilton’a yerleşti. Cheney’in korunması için 1000 Türk polisi görevlendirildi

ANKARA’dan bir Cheney geçecek

ABD heyeti Hilton Oteli’ni kapattı...
ANKARA’dan bir Cheney geçecek

ABD Başkan Yardımcısı’nın Ankara ziyareti için gelen 100 FBI ajanı ile 40 kişilik yakın koruma ekibi Hilton’a yerleşti. Cheney’in korunması için 1000 Türk polisi görevlendirildi

TOLGA ŞARDAN Ankara

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in kısa süreli Ankara ziyareti nedeniyle polis alarma geçti. ABD heyeti için Hilton Oteli’nin tamamı kapatılırken, ABD’den de Ankara’ya müdahale timi geldi. Ayrıca, 100 FBI ajanı ile 40 kişilik yakın koruma ekibi otel güvenliğini mercek altına aldı.
ABD’nin iki numaralı ismi için iki ayrı koruma sistemi oluşturuldu. İki hafta önce ABD’den gelen 40 kişilik uzman ekip Cheney’in kalacağı Hilton Oteli ile Anıtkabir, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’taki güvenlik noktalarında inceleme ve planlama yaptı.

Alınan önlemler:
• Cheney’in uçağıyla birlikte aynı anda iki uçak daha Ankara’ya inecek. İlk iki uçakta Cheney ve heyeti yer alacak. İçi personel dolu olan üçüncü uçaktakiler hiç inmeyecek.
• Cheney için ABD’den iki zırhlı araç geldi. İki araç da 14 araçlık konvoyda yer alacak.
• Beyaz Saray’dan gelen özel haberleşme aracı ile Özel Müdahale Timi’nin bulunacağı bir araç da konvoyda sürekli yer alacak. Haberleşme aracı hem doğrudan Beyaz Saray ile görüşmelerde hem de seyir halinde ve Hilton’daki konaklama sırasında "sinyal dağıtıcı cihaz" olarak kullanılacak. Cheney’in korunması için bin polis görevlendirildi.
• Hilton Oteli’nin kullanımdaki 200 odası güvenlik ve heyet için tutuldu. Otel müşterileri ise başka otellere yönlendirildi. Otelin lobi ve katlarına izinsiz giriş yapılamayacak. Cheney, otelin 16. katındaki odasında kalırken, aynı koridorda yardımcıları ve ABD’li uzmanlar konaklayacak.
• ABD’li uzmanlar, otelde harekât merkezi kurdu. Özel telefon ve iletişim sistemi ile kapalı devre TV sistemi oluşturuldu. Otelin hassas noktaları olan garaj, mutfak, çatı bölümlerinde özel görevliler çalışacak.
• Otel personeli güvenlik soruşturmasından geçirildi. Sakıncalı görülen personele izin verildi.
• Kalp hastası olan Cheney için tam teşekküllü bir ambulans sürekli görev yapacak.
• Bomba uzmanı olan bir köpek de görev için Van’dan Ankara’ya getirildi. Cheney, Ankara’daki resmi temaslarına devam ederken, eşi ise antika mağazalarıyla ünlü Samanpazarı’nda ve Kavaklıdere bölgesinde kısa süreli bir gezi programı uygulayacak.


Cheney’in ‘Kıvrıkoğlu’ ısrarı belli oldu
GÜNDEM: Saddam niçin vurulacak?
UTKU ÇAKIRÖZER Ankara

Başbakan Bülent Ecevit’in Washington gezisi sırasında "ABD, Irak’ı vurmadan bize danışacak" dediği gün geldi çattı. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ankara’da görüşeceği Başbakan Bülent Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’na, Saddam’ı vurma gerekçelerini anlatacak.
ABD’li yetkililerden alınan bilgilere göre Cheney, bugün Ankara’ya saldırı planı yapmaya değil, olası saldırının gerekçelerine Türk hükümetini inandırmak için geliyor. Başta El-Kaide olmak üzere uluslararası teröristlerin yeni hedefinin kimyasal - biyolojik kitle imha silahı edinme olduğu yönündeki yeni bulguları masaya getirecek Cheney, "İşte bunun için Saddam’ın kimyasal silahları yok edilmeli. Eğer BM denetçilerine izin vermezse vuracağız" mesajı verecek.
Genelkurmay Başkanı’nın dünya basınında da yer alan 26 Aralık tarihli demecinde "Herkeste kimyasal silah var. ABD’de bile var. 10 yıl önceki bu iddialar, Irak’a müdahale için yeterli gerekçe olamaz" açıklamasından Washington’un rahatsız olduğu öğrenildi.

Hilton’un çevresi kapalı
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ankara’nın en lüks semti Çankaya’daki 5 yıldızlı Hilton Oteli’nde ağırlanacak. İran Büyükelçiliği yanındaki otelin 200 odası güvenlik ve heyet için satın alınırken, Cheney otelin 16. katında kalacak. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in evinin bulunduğu Güniz Sokak’a da yakın olan otelde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Cheney ile aynı koridorda yardımcıları ve ABD’li uzmanlar konaklayacak.

Zirve Başbakanlık’ta
ABD Başkan Yardımcısı’nın sır programı açıklandı. Sezer ve Ecevit’le görüşecek olan Cheney, Org. Kıvrıkoğlu’yla da bir araya gelecek...
ANKARA Milliyet

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, bugün geleceği Ankara’da Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu ile ayrı bir görüşme yapacak.
Cheney’in bir haftadır sır gibi saklanan gezi programı dün akşam Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Buna göre Cheney, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit’le yapacağı görüşmelerden sonra, Org. Kıvrıkoğlu ile de bir araya gelecek.
Amerikan tarafının Kıvrıkoğlu ile görüşme isteğinden rahatsız olan Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta "yemekte buluşun" önerisini getirmişti. Ancak Washington yemekte görüşmeyi yetersiz bularak Genelkurmay Başkanı ile ikili görüşme talebinde diretince, Cheney ile Kıvrıkoğlu için Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in de katılacağı bir görüşme ayarlandı. Kıvrıkoğlu, ayrıca Ecevit ve Cheney’in katılacağı çalışma yemeğine de iştirak edecek.

Cem de katılacak
Başbakanlık Konutu’nda Ecevit ile görüşüp, çalışma yemeği yiyecek olan ABD Başkan Yardımcısı, daha sonra Kıvrıkoğlu ile bir araya gelecek. Türk tarafına Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun başkanlık edeceği görüşmeye Dışişleri Bakanı İsmail Cem de katılacak.

Askeri konular
Görüşme programda, "Türkiye-ABD ikili askeri konularının ABD Başkan Yardımcısı Cheney ve Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu başkanlığında, Dışişleri Bakanı Cem ve ilgili Genelkurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla heyetler arasında görüşülmesi" şeklinde duyuruldu.

ODTÜ’lüler Dick‘lendi
ALTAN BURGUCU

Türkiye Komünist Partili bir grup öğrenci ODTÜ’de, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Türkiye’ye gelişini protesto etmek amacıyla üzerinde yıldız yerine kurukafaların çizildiği sembolik ABD bayrağını yaktılar. "Savaşa Hayır", "Cheney defol" pankartları taşıyan öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında, ABD haydut bir devlet, Cheney de bu devletin insanlıktan çıkmış temsilcisi olarak nitelendirildi.




SİYASET