Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

28.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

MİLLİ Güvenlik Kurulu (MGK) bugün yapacağı "tarihi toplantıda" radikal dinci akımların rejime tesirlerinin önlenmesi için hükümetin gerekli önlemleri almasını isteyecek.
MGK bugün saat 15.00'de Çankaya Köşkü'nde toplanacak. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığındaki toplantıda, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya'nın isteği doğrultusunda, "Türkiye'deki radikal dinci akımların rejime tesirleri" başlıklı MİT Müsteşarlığı'nın hazırladığı rapor ele alınacak.
Yaklaşık 70 safyadan oluştuğu öğrenilen raporda, Refahyol'un iktidara gelmesi sonrasında, dini amaçlı olarak kurulan vakıf sayısındaki artışlardan, tarikatların Türkiye coğrafyasındaki dağılımına kadar geniş bilgiler yer alıyor. Raporda, radikal dinci akımların "ideolojik ve teşkilatlanma" safhasını tamamladıkları ve silahlanma aşamasına geldiklerine de dikkat çekiliyor.
Alınan bilgiye göre, RP'li Sincan Belediyesi'nin düzenlediği Kudüs Gecesi'nin video kasetleri de MGK'da masaya yatırılacak. Her kuvvet komutanının, çeşitli gazetelerden RP'li yöneticilerin yaptığı açıklamaları dosyaladığı belirtilirken, RP'nin bazı il ve ilçe başkanlıklarının "pompalı tüfek" satın alarak silahlandığına ilişkin bilgiler de somut örneklerle MGK gündemine getirilecek.
Raporun okunmasından sonra, kuvvet komutanlarının son rötuşunu dün Genelkurmay Karargahı'nda yaptıkları "radikal dinci akımların rejime etkileri"yle ilgili sert eleştirilerde bulunacağı belirtildi. Başbakan Necmettin Erbakan'ın ise vereceği yanıtlarda "ılımlı" bir politika izlemesi bekleniyor.
Toplantıda, hükümete "radikal dinci akımların rejime etkileri" konusunda gerekli önlemlerin alınması tavsiye edilirken, İran'ın Türkiye'ye yönelik rejim ihracı politikası ve Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik hasmane tutumu da ele alınacak. Özellikle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Rusya'dan S - 300 füzelerini alacağını açıklaması sonrasında Türkiye'yle Yunanistan arasındaki artan gerginliğin de değerlendirileceği toplantıda, bu ülkeyle diyalog için her düzeyde girişim başlatılması da karara bağlanacak.
Cumhurbaşkanı Demirel başkanlığında bugün toplanacak MGK'ya hükümet adına Başbakan Erbakan, Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Meral Akşener, Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan'ın yanı sıra askeri kanattan da Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman katılacak.
MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç da toplantıya katılıyor ancak oy hakkı bulunmuyor. Oyların eşit olması halinde sonucu Cumhurbaşkanı'nın oyu belirliyor.