Siyaset Ankara yeni ‘fasıl’ bekliyor

Ankara yeni ‘fasıl’ bekliyor

27.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mitterrand’dan 22 yıl sonra Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan ilk Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’dan beklenti büyük. Ankara’nın beklentisi AB üyelik sürecinde Fransa’nın bloke ettiği 4 fasılın serbest bırakılması

Ankara yeni ‘fasıl’ bekliyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bugün Türkiye’ye yapacağı ziyaret, ikili ilişkilerin yanı sıra, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreci müzakereleri açısından önem taşıyor.
Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine 27-28 Ocak tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek. Hollande’ın bu ziyareti, cumhurbaşkanı seviyesinde François Mitterrand’ın 1992 yılındaki ziyaretinden 22 yıl sonra ilk resmi ziyaret olma özelliği taşıyor. Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecek. Ziyaretinin ikinci gününde ise yaklaşık 50 Fransız yatırımcı ile İstanbul’da düzenlenecek Türk-Fransız İş Forumu’na katılacak. Fransa’nın, Japonya ile ortaklaşa girdiği Sinop’taki nükleer santral ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hızlı tren ihalesine önem verdiği biliniyor.

AB için bir umut
Ankara’nın, Hollande’ın ziyaretinden en büyük beklentisi, AB üyelik sürecinde Fransa’nın bloke ettiği 4 fasılın serbest bırakılması. Hollande’ın, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda olumlu sinyal vermesi bekleniyor.
Fransa’nın 2013 yılında “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” faslındaki blokajı kaldırmasıyla, AB süreci, söz konusu 22. faslın açılmasının ardından hareketlenmişti. Ancak, alınan bilgiye göre, Fransız Cumhurbaşkanı’nın ziyareti sırasında ikili ilişkiler ön plana çıkacak. Fransa halen, “Mali ve Bütçesel Hükümler”, “Ekonomik ve Parasal Politika”, “Tarım ve Kırsal Kalkınma” ve “Kurumlar” olmak üzere 3 fasla blokaj uyguluyor. Fransa’nın, Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nın imzalamasını olumlu karşıladığı ve bu anlaşmayı Türkiye’nin AB süreci için de “artı bir gelişme” olarak değerlendirdiği biliniyor.

Selek için talep
Hollande’ın Türkiye ziyaretinin ise Fransa’daki Ermeni diasporası tarafından ise tepkiyle karşılandığı öğrenildi. Diasporanın, Ermeni soykırımının 100. yıldönümü kabul edilen 2015 yaklaşırken, inkâr politikaları nedeniyle, Fransız cumhurbaşkanının ziyaretine tepkili yaklaşıyor. Fransa’daki sivil toplum örgütleri, Hollande’ın Türkiye ziyareti öncesi halen Fransa’da doktora çalışmalarına devam eden sosyolog Pınar Selek konusunun da gündeme getirilmesini talep etti. Strasbourg Milletvekili Philippe Bies, Hollande ziyareti öncesi, Selek konusunu Fransa’nın Avrupa İşleri Bakanı ile görüştü.