Siyaset Ankara’yı camisiz hale getirmek istediler

Ankara’yı camisiz hale getirmek istediler

28.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulus’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 4 yıl önce yapımına başlanan, aynı anda 7 bin kişinin namaz kılabileceği Melike Hatun Camii törenle açıldı. Erdoğan tek parti döneminde Ankara’nın adeta camisiz hale getirilmek istendiğini savundu

Ankara’yı  camisiz hale getirmek istediler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tek parti döneminde Ankara’nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği inkârı mümkün olmayan bir gerçektir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen Ulus’taki Melike Hatun Camii’nin ibadete açılış törenine TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Bugün istifasını resmen açıklayacak olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in açılışa katılmaması dikkati çekti.
‘Sembol olacak’
Cuma namazı sonrasında Ulus’taki Melike Hatun Camii’nin avlusunda vatandaşlara hitap eden Erdoğan Melike Hatun’un, halk arasında “Sultan Hatun” olarak bilindiğini, en eski kayıtlara göre Melike Hatun’un 14’üncü yüzyılda yaşadığını söyledi. Melike Hatun’un Ankara’da birçok cami medrese, hamam, çeşme ve bahçe yaptırdığını dile getiren Erdoğan, “Caminin inşasına katkıda bulunan hayırseverlerimize, mimarından mühendisine, hattatına tüm işçi kardeşlerime bu eserin vücut bulmasında emeği geçen tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” dedi. Ankara’nın cumhuriyetin başkenti olmasının ötesinde Selçuklu ve Osmanlı’nın da merkez şehirlerinden birisi olduğunu hatırlatan Erdoğan, Osmanlı, Selçuklu ve modern mimarinin özelliklerini bünyesinde başarıyla meczeden bu eserin Ankara’nın sembollerinden birisi olacağına inandığını vurguladı. Melike Hatun Camii’nin mimarisinin Türkiye’de bir ilk olduğuna işaret eden Erdoğan, “19 bin 500 metrekarelik arsa alanı, yaklaşık 7 bin cemaat kapasitesi, 3 şerefeli 4 minaresi, altta kongre salonu, medeniyetler müzesi, toplantı salonları, sergi mekanları, beş katlı otoparkı diğer özellikleriyle Melike Hatun Camii maşallah her açıdan adına, şehrimize yaraşır bir eser oldu” dedi.
‘Ahıra çevirdiler’
Erdoğan “Böyle bir hanımefendinin isminin bu camimize verilmiş olması ki, isim babası da Bülent Arınç Bey’dir, onun için kendisine de teşekkür ediyorum, böyle bir isimle tarihimizle günümüzü meczetmiş olacağız” ifadesini kullandı. Tevbe Suresi’nde, “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder” denildiğini hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bir dönem ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Ankara’da da bu ayetin bize nakşetmek istediği şuurun ihmal edildiğini görüyoruz. Bilhassa tek parti döneminde Ankara’nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği, inkarı mümkün olmayan bir gerçektir. Daha önceki dönemlerden kalan camileri, ahırlara çeviren zihniyet, Ankara’da da mescitleri mahzenlere, bodrumlara, binaların en kör noktalarına mahkum etmişlerdir.”
“İnsanları, kılık kıyafetine bakarak şehir merkezine sokmayanlar, yeni inşa ettikleri semtleri de camisiz, ezansız, ruhsuz bir şekilde tasarlamışlardır” diyen Erdoğan sözlerini şöyle bitirdi:
“Evet, bir başkente asla yakışmayan yer altı camileri uzun yıllar Ankara’nın kaderi olmuştur. 1959 senesinde tamamlanan Maltepe Camii rahmetli Menderes’in, 20 yıllık bir çabanın sonucu 1987’de açılan Kocatepe Camii de rahmetli Özal’ın bir eseri olmuştur. Oysa nüfusunun 30-40 binleri bulduğu eski Ankara, her köşe başında bir caminin ve mescidin olduğu ruhaniyetli bir şehirdi... İnşallah Rabbim ülkemizi ezansız, camilerimizi de cemaatsiz bırakmasın.”

Ankara’yı  camisiz hale getirmek istediler


‘Bu eserler birer damgadır’

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu eserler, devletimizin ilelebet payidar olması için vurulmuş birer damgalardır. Ankara’mız, muhterem Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve onun gayretiyle çok büyük eserlere camilere, ibadethanelere kavuştu. Allah razı olsun” diye konuştu.

‘Camileriyle anılan başkent’

Başbakan Yıldırım konuşmasında Ankara’da yıllar önce göze çarpan tek caminin Kocatepe olduğunu belirterek şunları söyledi: “Daha sonra Ahmet Hamdi Akseki Camii sonra Millet Camii ve şimdi de Melike Hatun Camii ile beraber Ankara camileriyle de artık gözüken, camileriyle anılan bir başkent haline geldi. Özellikle Ankara’nın kalbinde, Ulus’ta, Gençlik Parkı’nın hemen yanında yapılan bu caminin başlangıçta yapımına teşvik eden, ön ayak olan Sayın Cumhurbaşkanımıza sizler adına teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum.”

Yazarlar