Siyaset ‘Asya’yı yeniden insanlığın umudu haline getirebiliriz’

‘Asya’yı yeniden insanlığın umudu haline getirebiliriz’

30.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Asya’da Ekonomik Refahın Desteklenmesi” konulu Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) 11. Genel Kurulu Açılış Töreni’ndeki konuşmasında, Asya’nın medeniyetin beşiği olduğunu ancak büyük savaşlar ve ticaret yollarının değişmesinin Asya’nın talihini olumsuz etkilediğini hatırlattı.

‘Asya’yı yeniden insanlığın umudu haline getirebiliriz’

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıtaların ve kültürlerin birleştiği İstanbul’da düzenlenen bu toplantının ana gayesinden biri de Asya’yı yeniden medeniyet merkezi haline getirmenin imkanlarını, fırsatlarını konuşmaktır. Eğer istersek Asya’yı yeniden dünyanın çekim merkezi yapar ve insanlığın umudu haline getirebiliriz. Aslında tarihin doğal akışı içinde bu yavaş yavaş gerçekleşiyor. 70’li yıllara gittiğinizde dünyanın zenginlik merkezinin okyanus ötesinde olduğunu görüyorsunuz. 80’li yıllarda özellikle havacılığın merkezinin Avrupa’nın batısında, 90’lı yıllarda Avrupa’nın ortasında ve bu dönemde, 2000’li yıllarda havacılıkta cazibe merkezinin Türkiye’nin, İstanbul’un bulunduğu Avrasya coğrafyasında yerleştiğini görüyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını yapmış olmamız da bir tesadüf değil; dünyada gelişimin, değişimin iyi okunmasının bir sonucudur.”

Haberin Devamı

Terörle mücadelede iş birliğinin önemine dikkat çeken Yıldırım “FETÖ diğer ülkeler için de tehdittr”diye konuştu. Yıldırım, Kıbrıs konusunda ise “İki toplum arasında barışı tesis etmek, Akdeniz’in güvenliğini sağlamak bakımından vazgeçilmezdir” ifadelerini kullandı.

APA 11. Genel Kurulu salonunda Afganistan bir delege, şapkasını Yıldırım’a hediye etti.