22.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulu ile Yönetim Kurulu üyeliklerine yaptığı atamalarda, Bazı konularda zaman zaman tartışma yaratan yaklaşımlar da sergileyen muhafazakar görüşe sahip akademisyenlere ağırlık verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen Profesör İskender Pala ile “Apo’yu paşa yapalım” sözü tartışma yaratan Profesör Mümtazer Türköne, Yüksek Kurum’da yönetim kurulu üyesi oldu. Atananan tek kadın Prof. Ayşe Ayata ise sosyal demokrat görüşlere sahip.
Cumhurbaşkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Gül’ün, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulu üyeliklerine Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Prof. Dr. Ayşe Ayata ve Prof. Dr. Necati Polat’ı, Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Prof. Dr. İskender Pala’yı seçtiği belirtildi. Yüksek Kurum’daki üyeliklere yapılan atamalarda, Türköne ve Pala aynı zamanda Zaman Gazetesi’nin yazarları arasında yer alırken, Polat da daha önce bu gazetede yazarlık yapmıştı. Yeni üyelerin özellikleri özetle şöyle:
ALPARSLAN AÇIKGENÇ: Risale-i Nur’da İlim Kavramı da dahil olmak üzere çok sayıda yayın ve kitabı bulunuyor. Açıkgenç Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde Saidi Nursi maddesini de yazdı.
AYŞE AYATA: Sosyal demokrat görüşleriyle tanınan Ayata, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Turan Güneş’in kızı. Kıbrıs barış harekatı, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile Turan Güneş arasındaki “Ayşe tatile çıksın” parolası üzerine başlatılmıştı.
NECATİ POLAT: ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi. Polat, Atatürk’e “Bu adam” diye sözettiği için mahkeme tarafından cezaya çarptırılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Atilla Yayla’ya destek için açılan kampanyasına imzasıyla destek verdi. Daha önce Zaman gazetesinde yazarlık, Milli Gazete’de ise kültür sanat sayfası yönetmenliği yaptı.
MÜMTAZER TÜRKÖNE: 1980 öncesi Ülkü Ocakları yönetiminde Abdullah Çatlı ile birlikte görev aldı. Başbakanlığı döneminde Tansu Çiller üzerinde büyük etkisi olan bir danışmandı. Atilla Yayla’ya destek vermek için açılan imza kampanyasına katıldı. Zaman Gazetesi’nde yazan Türköne, “Apo’ya paşa rütbesi verilebilir. Osmanlı mantığıyla yaklaşırsanız, Bodrum Türkbükü’ne gönderilmesini öneriyorum” sözleriyle tartışma yaratmıştı.
İSKENDER PALA: Zaman gazetesi yazarı. Divan Edebiyatı alanındaki bilimsel çalışmalarının yanı sıra edebi nitelikteki kitapları ile de tanındı. Mesleğine subay olarak askeri okullarda öğretmenlikle başladı. Binbaşı rütbesinde iken irticai faaliyette bulunduğu gerekçesiyle YAŞ kararı ile ordudan atıldı. TSK’dan ihraç edildikten sonra üniversiteye geçti.