Siyaset Avrupa Birliği’ne güçlü tepki

Avrupa Birliği’ne güçlü tepki

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MGK’nın mart ayı olağan toplantısı, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan toplantı 4 saat sürdü.

Avrupa Birliği’ne güçlü tepki

MGK bildirisinde, ABD ve Rusya’nın terör örgütü YPG’ye desteğinin dostane ilişkileri zedeleyeceği vurgusunda bulunuldu.
Kararlılık vurgusu
AB’ye mesajlar verilen bildirinin birinci maddesinde, şu ifade yer aldı: “Ülkemizin millî güvenliğine yönelik her türlü risk ve tehdide karşı hukuk çerçevesinde alınan tedbirler; FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, terör örgütlerine karşı yürütülen mücadele ile dönem içinde meydana gelen terör eylemleri kapsamlı bir şekilde görüşülmüştür. Terörle mücadeleye yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edileceği bir kez daha vurgulanmıştır. Son günlerde, Türk siyasetçi ve devlet adamlarına karşı bazı Avrupa ülkelerinde muhatap hükûmetlerce sergilenen uluslararası hukuk kurallarına ve diplomatik teamüllere aykırı tutum ve davranışlar ile bu kapsamdaki İslam karşıtı ırkçılık faaliyetleri değerlendirilmiştir. Fiziki saldırılara maruz kalan vatandaşlarımızın müdafaası hususunda alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir.”
Bildirinin terörle mücadeleye yönelik üçüncü maddesinde şu ifadelere yer verildi: “Suriye ve Irak’ta DEAŞ terör örgütü ile mücadelede PKK/PYD-YPG terör örgütü unsurlarının kullanılmasının, bölgede huzur ve güven ortamının tesisine katkı sağlamayacağı, bilakis orta ve uzun vadede yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep olacağı bir kez daha kaydedilmiştir. Bölgedeki tüm terör örgütleri ile etkin şekilde mücadele eden Türkiye’nin terörist olarak ilan ettiği gruplara, müttefiklerimizin para, silah, askerî malzeme desteği vermesinin dostane ilişkilerimizi zedeleyeceği özellikle vurgulanmıştır. Suriye’de iç savaşın oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla gereken insani yardım ihtiyacının acilen çözülmesi için oluşturulacak terörden arındırılmış bölgelere, buraların gerçek sahiplerinin yerleştirilmesinin şart olduğunun altı çizilmiştir.
Barış ve huzurun bir an evvel tesis edilmesi için, Suriye ile ilgili taraflar arasında sürdürülen barış sürecinin en üst seviyede desteklendiği ifade edilmiştir.
Bu çerçevede, terör örgütlerinin ve onları kullanan odakların engellenmesinin, ülkemiz ve insanlık için hayati
önemi haiz olduğu vurgulanmıştır.”

‘Askeri boyutu sona erdi’
Milliyet yazarı ve terör uzmanı Nihat Ali Özcan, MGK bildirisinde operasyonun başarıyla bittiği yönündeki ifadenin Fırat Kalkanı harekâtının askeri boyutuyla ilgili olduğunu söyledi. Özcan, “El Bab operasyonunun ardından harekâtın askeri boyutu bitti. Ancak geriye dönenlerin harekât bölgesi içinde yerleştirilmeleri, hayatın normale dönmesiyle başlatılan faaliyetler, okul ve hastanelerin inşası devam ediyor. Harekâtın askeri boyutu dışındaki faaliyetler devam ediyor” diye konuştu.