Siyaset Babacan Bürüksel yolcusu

Babacan Bürüksel yolcusu

03.03.2009 - 16:57 | Son Güncellenme:

.

Babacan Bürüksel yolcusu

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Perşembe günü Brüksel’de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere yarın Belçika’ya gidecek. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un ilk defa bulunacağı toplantıda Nisan başında yapılacak NATO Zirvesi ‘nin hazırlıkları ele alınacak. Toplantıda üzerinde durulması beklenen konuların arasında Fransa’nın ittifakın askeri kanadına dönüşü ve yeni genel sekreterin seçilmesi de var.
Hafta başında Şarm El Şeyh’de yapılan Gazze’ye yardım konferansına katılan Ali Babacan, 5 Mart’ta Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da bulunacak.
Dışişleri Bakanları toplantının gündeminin en önemli maddesini, 3-4 Nisan günlerinde Almanya ve Fransa’nın ortak evsahipliğinde Strazburg ve Baden-Baden’de gerçekleşecek olan Nato Zirvesi oluşturacak.
“60. Yıldönümü Zirvesiö nin hazırlıklarını ele alacak Bakanlar, bu çerçevede sirveye sunulacak “İttifak Güvenliği Deklarasyonu ile Afganistan, NATO-Rusya ilişkileri gibi konular üzerinde duracaklar.

FRANSA’NIN ASKERİ KANADA DÖNÜŞÜ-

Brüksel’deki toplantının ittifakın genişlemesinin de gündemde olacağı ifade ediliyor. Ancak Ukrayna ve Gürcistan’ın katılım taleplerinin, Fransa’nın, 1966 yılında ayrıldığı, ittifakın askeri kanadına dönüş isteği karşısında ikinci planda kalabileceği yorumları yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, askeri kanada dönüş konusunda Fransa’da kamuoyunda yarattığı tepkiye rağmen, kararlı görünüyor. Dönüş meselesinin Nisan Zirvesi’nde de ele alınması bekleniyor. Fransa’nın dönüş kararının zirvede resmen açıklanabileceği kaydediliyor
Bu arada, bu yıl görevinden ayrılacak olan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in yerine kimin getirileceği konusunun da önemli bir günde maddesi olması beklenen toplantın marjında 4 Mart akşamı Belçika Dışişleri Bakanı’nın evsahipliğinde bir transatlantik akşam yemeğinin düzenleneceği de bildirildi