Siyaset Bakan Atalay: Suç oranlarında yüzde 30 -35 düşüş var

Bakan Atalay: Suç oranlarında yüzde 30 -35 düşüş var

19.09.2010 - 14:50 | Son Güncellenme:

.

Bakan Atalay: Suç oranlarında yüzde 30 -35 düşüş var

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye genelinde asayişte olumlu gelişmeler olduğunu, suç oranlarında yüzde 30-35 oranında düşüş yaşandığını belirterek, "Türkiye huzurlu bir ülke. Avrupa ülkeleri ile diğerleriyle mukayese ediyoruz kendimizi. Sistematik çalışıyoruz.

Başladığımızdan beri projelerle çalışıyoruz. Kapkaç vardı, şimdi zihinlerden kayboldu" dedi.

Gaziantep’te, Gaziler Günü kutlamaları kapsamında Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen çelenk koyma töreninin ardından Bakan Atalay, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, İl Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz ve diğer davetlilerin katılımıyla MOBESE Merkezi’nin açılış töreni yapıldı.

Ordu Caddesi’ndeki tören alanına gelen Bakan Atalay, tören mangasını selamladı.

Törende konuşan Bakan Atalay, güvenliği sağlamada önemli bir teknoloji desteği sağlayan MOBESE Merkezi’nin açılış törenine katılan herkese teşekkür etti.

Hükümet olarak güvenlik birimlerinin en yeni teknolojiyle çalışmasına özel önem verdiklerini, İçişleri Bakanlığı olarak iç güvenlikten sorumlu üç kuruluşun en iyi teknolojiyle daha rahat imkanlarla çalışması için katkıda bulunduklarını ifade eden Atalay, şöyle konuştu: "Onları dünyadaki çağdaş gelişmeler ve yeni teknolojiden asla mahrum bırakmıyoruz. MOBESE dünya genelinde caydırıcı güvenlik alanında en yeni mekanlardan birisi. 3 yıl önce bakanlığa geldiğimde sadece İstanbul’da çalışıyordu. 2008 yılında karar verdik, bütün illerimizde ve büyük ilçelerimizde kurulacak diye. Bugün son açılışları yapıyoruz. 20 Eylülde Ankara’yı açıyoruz. 70 ilçemizde de tamamlandı. Sistem bir süredir zaten çalışıyordu. Şu anda büyük oranda tamamlandı. Bir iki eksiği kaldı, onları da tamamlayacağız." MOBESE’nin üç önemli özelliği bulunduğunu belirten Atalay, şunları kaydetti: "Birincisi, MOBESE, görüntüleme sistemiyle caddede, sokakta, iş hayatının aktif olduğu caddelerde denetim sağlıyor. Olayları tespit ediyoruz ve olayların aydınlatılmasında rol oynuyor. Ağırlıklı fonksiyonu caydırıcılık.

Koruyucu sağlık hizmetleri gibi. İyi tedbir alırsanız caydırıcı oluyorsunuz.

Yargıya da büyük kolaylık sağlıyor. MOBESE görüntüleri tartışmasız delil oluyor.

İkincisi, plaka okuma sürecinde araçlarla ilgili denetim yapılıyor. 7-10 saniyede araçlar sorgulanabiliyor. Bütün araçların kimliği POLNET’te kayıtlıdır. Şehir merkezine giren her aracın plakası kontrol edilir. Üçüncüsü, kendi araçlarımızın izlenmesidir. Emniyetin alandaki araçlarını takip edilir. Gördüğünüz gibi, ’MOBESE’ deyip geçmeyelim." Emniyet teşkilatının en yeni teknolojiyle çalıştığını, dökülen araçları görmenin artık mümkün olmadığını söyleyen Atalay, şöyle devam etti: "Aracı varsa benzin parasını bulamayan emniyet yok artık. Pırıl pırıl araçlarımız var. Hareketli radar sistemimiz var. Hepsi bütün imkanlarıyla alanda pırıl pırıl yeni teknolojiyle hizmet veriyor. Biz bu yönde çok ileri adımlar attık. Son 3 yılda kendi bakanlığım döneminde emniyete 13 bin araç aldık bütçeden. Bunun yanı sıra illerimizde vali ve emniyet müdürlerimizin çabası, vatandaş ve özel sektörün emniyete ciddi destekleri oluyor. Desteklerinden dolayı kendilerine minnet duyuyoruz. Gaziantep zaten özeldir, içten duygularla söylüyorum, niye özeldir, Gaziantep hızlı gelişir, Gaziantepli iş adamı ve herkes kentine sahip çıkar. Gaziantep’te ciddi hemşehrilik ve kentlilik bilinci vardır.

Yatırımlarını kendi şehirlerinde yaparlar. Bu gözbebeği şehrin güvenli olması lazım. Rahatsız edici olayların olmaması lazım. Biz de bu iş adamlarımızın rahat ve huzurlu çalışması için 24 saat görev yapıyoruz." -"AVRUPA’NIN EN AZ SUÇ İŞLENEN ÜLKESİYİZ"- "Türkiye genelinde asayişte çok olumlu gelişmeler var, suç oranlarında yüzde 30-35 düşüş var" diyen Atalay, şöyle konuştu: "Türkiye huzurlu bir ülke. Avrupa ülkeleriyle, diğerleriyle mukayese ediyoruz kendimizi. Sistematik çalışıyoruz. Başladığımızdan beri projelerle çalışıyoruz. Kapkaç vardı, şimdi zihinlerden kayboldu. Proje sonunda 3 ayda kapkaç silindi gitti. Bunu ayrı ayrı diğer alanlarda da yapıyoruz. Avrupa’nın en az suç işlenen ülkesiyiz. Ankara en güvenli başkent konumundadır. Bu başarı, güvenlik görevlilerimizin fedakarca çalışmasının sonucudur. Antalya ve Isparta’da pilot uygulamayı başlattık. Artık tek çağrı sistemine geçiyoruz. Acil çağrı bundan sonra 112. Bu numara arandığında batı sisteminde olduğu gibi bütün acil kurumlara ulaşılmış oluyor. 23 ilde çalışma sürüyor. 2011’in sonunda tek çağrı sistemini Türkiye genelinde uygulamaya sokmayı hedefliyoruz. Bu da rahatlama getirecek. Hepsi bir arada olacağı için çok önemli. Acil durumlarda 2-3 kurum bir araya gelebiliyor. Çok çağdaş bir güvenlik hizmeti ve uygulaması olacak." Vali Kamçı ve Emniyet Müdürü Oğuz da Kent Bilgi ve Güvenlik Sistemi’yle ilgili bilgi vererek, bakan Atalay’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Bakan Atalay, MOBESE Merkezi’nin yapımı ve teknolojik aletlerin alımına katkıda bulunan Vali Kamçı, İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Nasuhi Güleç, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na plaket verdi.

Merkezin açılışını yapan Bakan Atalay, incelemelerde bulundu. Görüntüleme merkezine giren Atalay, kameralarla şehri inceledi, görevli polis memurlarına sorular sordu.

Törene, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ve milletvekilleri de katıldı.