Siyaset Bakan Eker; “Komploları en iyi Diyarbakırlılar bilir”

Bakan Eker; “Komploları en iyi Diyarbakırlılar bilir”

31.01.2014 - 20:29 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük turizm fuarlarından olan ve bu yıl 18’ncisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarında Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, kendi elleriyle ziyaretçilere kadayıf dağıttı. Daha sonra İstanbul ve Diyarbakır Valisi fuar merkezinde birlikte halay çekerek türkülere eşlik ettiler. Bakan Mehdi Eker, “Türkiye’de bir takım komplolar yaşanıyorsa, bunu en iyi Diyarbakırlılar bilir” dedi

Bakan Eker; “Komploları en iyi Diyarbakırlılar bilir”

Bu yıl 18’ncisi İstanbul’da düzenlenen uluslararası fuarda, Kentin mimarisini yansıtan konaklar görünümündeki Diyarbakır standı büyük ilgi gördü. Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, AKP Diyarbakır milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Galip Ensarioğlu, ünlü türkücü İzzet Yıldızhan tezgahın arkasına geçerek Diyarbakır’ın ünlü kadayıfını fuarı gezen konuklara kendi elleriyle servis yaptılar.Diyarbakır standını İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’da ziyaret ederek, Diyarbakır türkülerine Diyarbakırlı Türkücü Bedri Ayseli ve İzzet Yıldızhan ile birlikte türkülere eşlik etti ve her iki vali birlikte stand önünde halaya katıldı. Vali Mutlu, “Diyarbakır eşi benzeri olmayan edebiyat, şiir, tarih, kültür, medeniyet, inanç ve sevgi kentidir. Herkesin gidip görmesi gerektiği bir yerdir. Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel güzellikleri ile önemli turizm potansiyelini içinde barındırıyor” dedi.
Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, “Diyarbakır’ı en iyi şekilde tanıtmak amacıyla buradayız. Diyarbakır medeniyetlerin beşiği, sevgi ve kardeşliğin taşlara kazınıp gönüllere yazıldığı kadim bir şehirdir. Herkesi sevgi, tarih, inanç ve medeniyet şehri olan Diyarbakır’a davet ediyoruz. Görmüş olduğumuz yoğun ilgi gösteriyor ki çalışmalarımızın meyvelerini toplayacağız. Bu yıl Diyarbakır’daki otel ve seyahat acentelerimiz için turizm sektörü ile buluşmalarını sağlamak adına fuar alanında ayrıca özel bir stant daha organize ederek, Turizm sektörü ile tanıtım ve bağlantılarını sağlamalarına imkân sağlamış olduk” dedi.
Yoğun ilgi gören Diyarbakır standında el işçiliği hediyelik bakır tasarımlarıyla göz doldurdu. Ziyaretçilere dolma ve kibe mumbar ikram etti. Ayrıca, Mustafa’nın Kahvaltı Dünyası birbirinden lezzetli özgün Diyarbakır kahvaltısını sunarken, Sıtkı Usta’nın Kadayıfları katılımcıları hayran bıraktı. Diyarbakır standında Diyarbakır çöreği ve Diyarbakır kadayıfı, ziyaretçilere ikram edildi.

Diyarbakır gecesi düzenlendi
Fuarın ardından akşam ise Diyarbakır gecesi düzenlendi. Geceye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İstanbul ve Diyarbakır Valilerinin yanı sıra, Diyarbakır TSO, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Büyükşehir Belediyesi, işadamları ve gazeteciler katıldı. Gecede, Diyarbakır yemekleri ve tatlıları ikram edilirken, Ünlü türkücüler Bedri Ayseli, İzzet Yıldızhan, Kenan Menekşe ve misafir sanatçı olarak Nuri Sesigüzel katıldı. Gecede ‘eyvan’ grubu ve ünlü sanatçılar Diyarbakır türkülerini seslendirdiler. Gecede konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'ın imajının kötü tanıtıldığın, oysa Diyarbakır’ın surlarının insan kalbine benzetildiği ve o kalplerde sevgi aktığını ifade ederek şöyle konuştu:
“İsmi hep böyle hatırlatıldı. Nerde görüntü verilse arka fonda ya taş atanlar ya da panzer görüntüleri verildi. O şehir bir mülteci kampına döndü maalesef. Aramızda birçok göç eden var. İnsanlar Diyarbakır’a gitmekten korkar hale geldi. Bunun için Diyarbakır’la birlikte bütün Türkiye’nin gözyaşlarını dindirip birlikte umut ve kardeşlik şarkılarını söyleyebilecek bir ortam oluşturmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en cesur en önemli en anlamlı adımı attı. En büyük insiyatif aldı. Bugün Türkiye halen eğer ayaklarından çekilmeye çalışılıp gelişmesi engellenmeye çalışılıyorsa bir takım komplolar, bir takım kaotik ortamlar yaratılıyorsa bunu en iyi biz biliriz. En iyi Diyarbakırlılar bilir ki bu barışı engelleme çabasının bir yansımasıdır. Türkiye’nin bütün sisteminin yapısı bununla alakalıdır. Ekonomisi de, imajı da sosyal hukuki reformları da bu mesele üzerindedir. Bunu Diyarbakır herkesten daha fazla biliyor. Çünkü en çok acı ve gözyaşı Diyarbakır’da hissedilir. Biz, 1920 ruhuyla Türkiye’yi Türkiye’de yaşayan herkesle birlikte yeniden inşaa etmenin çabasındayız. Çözüm süresi bunun adıdır. Sorunlarınızı uzlaşarak, konuşarak, tartışarak anlaşarak ama asla kavga etmeden çözmeliyiz. Bugün biz böyle bir sürece sahip çıkar çözüm sürecini ne kadar başarırsak Türkiye’nin sivilleşmesi demokratikleşmesiyle Diyarbakır’da kazanır. Diyarbakır kenti bir hazinedir. Gerçek bir hazinedir. Bunu orda yaşayanlar bilir. Biz tarih hazinemizi şimdi restore ediyoruz. Dünyanın kültür mirasını saklayıp geleceği aktarmamız lazım. Bugün bunlar yapılıyor. kiliseler köprüler, surlar, hanlar hamamlar yapılıyor”